În ultimul an Rusia a construit numeroase fortificații impresionante, ceea ce arată că la Kremlin există o reală îngrijorare privind contraofensiva ucraineană, potrivit ministerului de Apărare din Marea Britanie. Fortificațiile vizează mai ales peninsula Crimeea, teritoriu pe care Kievul a promis că-l va recupera.
Liderii ruși, profund îngrijorați
Rusia a construit în ultimul an „unele dintre cele mai extinse” fortificații militare „văzute oriunde în lume”, potrivit serviciilor de informații militare britanice. Aceste fortificații evidențiază „îngrijorarea profundă a liderilor ruși că Ucraina ar putea realiza o breșă majoră” prin contraofensiva sa, a declarat Ministerul britanic al Apărării, potrivit SkyNews.
Sute de kilometri de tranșee au fost săpate adânc în interiorul teritoriilor rusești recunoscute la nivel internațional, cum ar fi regiunile Belgorod și Kursk, precum și în zonele ucrainene ocupate.
Rusia a „depus un efort deosebit” pentru a fortifica Crimeea – peninsula pe care a anexat-o în 2014 și pe care Ucraina a declarat în mai multe rânduri că o va recupera.
Pe de altă parte, ministerul britanic al Apărării subliniază că ar putea exista un alt motiv pentru unele dintre sistemele de apărare. Oficialii britanici susțin că unii comandanți locali și lideri civili au construit probabil o parte dintre ele pentru a promova povestea că Rusia este amenințată de Ucraina și NATO – o poveste pe care Kremlinul a folosit-o pentru a-și justifica invazia în fața cetățenilor ruși.
Imaginile din satelit au evidențiat unele dintre aceste sisteme de apărare săptămâna trecută, inclusiv rânduri de piramide din beton cunoscute sub numele de „dinții diavolului”.
Metodele autoritare ale lui Putin dezorganizează armata rusă
Între timp, săptămâna trecută, Vladimir Putin a făcut încă o remaniere în rândurile cadrelor sale militare de vârf, iar analiza experților sugerează că acest model adoptat de liderul de la Kremlin ar putea împiedica obiectivele sale de război.
Înclinația sa de a roti personalul astfel încât niciun comandant să nu poată acumula influență politică a dus la o armată mai „dezorganizată” și mai puțin eficientă, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISR).
Grupul de reflecție a declarat că promovările, retrogradările și repromovările au creat facțiuni în cadrul armatei Rusiei, comandanții încercând să își păstreze soldații – și, prin urmare, influența personală – evitând să îi trimită în zonele de uzură de pe linia frontului.
„Comandanții manevrează probabil între a-și păstra forțele și a susține obiectivele operaționale actuale ale lui Putin, unii dintre ei punând în balanță una în detrimentul celeilalte în încercarea de a menține lucrurile favorabile pentru Putin”, a declarat ISR.
La rândul său, Putin îi retrogradează mai degrabă decât îi demite pe liderii militari pentru a-i „încuraja să încerce să-i redobândească încrederea”.
ISR a declarat că, deși această tactică poate fi utilă pentru menținerea regimului autoritar la Kremlin, este „perturbatoare” pentru eforturile de a comanda armata și are ca rezultat „revenirea unor comandanți retrogradați anterior care au eșuat grav”.
Rezultatul așteptatei contraofensive a Ucrainei va determina probabil ce facțiune a armatei va alege președintele rus să favorizeze în continuare.