Apare taxa denumită contribuția CfD

Începând cu 1 octombrie 2024, furnizorii de energie electrică din România vor introduce pe facturile consumatorilor o nouă taxă, denumită contribuția CfD. Aceasta este destinată finanțării unui mecanism de sprijin pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, având ca scop principal susținerea investițiilor în energie regenerabilă.

Cu toate acestea, în perioada în care prețurile finale ale energiei sunt plafonate, adică până pe 1 aprilie 2025, consumatorii nu vor fi afectați financiar de această contribuție, care va fi suportată de furnizori.

Contribuția CfD a fost introdusă printr-o hotărâre de guvern adoptată în aprilie 2024 și este parte a unei scheme de subvenționare destinată să sprijine dezvoltarea unităților de producție de energie regenerabilă. Scopul principal al acestei contribuții este acoperirea cheltuielilor OPCOM și Transelectrica pentru administrarea mecanismului de sprijin. ANRE va stabili valoarea exactă a acestei contribuții până pe 30 septembrie 2024.

Deși autoritățile estimează că impactul financiar al acestei taxe va fi mic, marii consumatori industriali de energie s-au exprimat îngrijorați în legătură cu efectele negative:

  • asupra fluxului de numerar
  • asupra mediului de afaceri

Autoritatea a răspuns că, în ciuda costurilor inițiale, contribuția CfD va duce la o creștere semnificativă a capacității de producție de energie regenerabilă. Acest lucru va pune presiune pe prețurile angro. Implicit, va reduce costul energiei pentru consumatori, scrie profit.ro.

bani, lei romanesti, avere
SURSA FOTO: Dreamstime

Cât va fi contribuția CfD?

Conform estimărilor, o contribuție CfD de 0,2 lei/MWh ar adăuga aproximativ 6 bani pe lună la factura unei gospodării medii cu un consum lunar de 300 kWh, respectiv mai puțin de 1 leu pe an. În perioada în care prețurile sunt plafonate, acest cost nu va fi transferat consumatorilor, ci va fi acoperit de furnizori.

Totuși, furnizorii au exprimat nemulțumiri în legătură cu introducerea acestei taxe în contextul prețurilor plafonate. Ei au cerut ca aplicarea contribuției CfD să înceapă după expirarea perioadei de plafonare a prețurilor. Concret, de la 1 aprilie 2025.

ANRE a clarificat că nu poate modifica legislația existentă. Instituția a cerut furnizorilor să evidențieze separat valoarea contribuției CfD pe facturile de energie electrică. Ei trebuie să includă și temeiul legal și detaliile acesteia.

factură curent, furnizor energie
SURSA FOTO: Dreamstime