Statul vrea banii românilor. Te obligă să plătești și dacă n-ai venit. Ordin ANAF pentru 2024

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii trebuie să plătească! Statul a pus ochii pe banii cetăţenilor, chiar şi în cazurile în care oamenii nu au prea mulţi bani adunaţi. Chiar și în absența veniturilor sau cu venituri mici, persoanele care desfășoară activități independente sunt obligate să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Contribuția de asigurări sociale obligatorie chiar și pentru cei care nu au venituri

Persoanele care desfășoară activități independente trebuie să achite contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), chiar și în cazul în care obțin venituri mai mici sau nu realizează niciun venit.

Într-o revistă oficială a Ministerului de Finanțe, o angajată ANAF a detaliat noile reglementări legislative în domeniul contribuțiilor pentru asigurările sociale de sănătate (CASS).

Ea explică că acum există plafoane pentru CASS, între 6 și 60 de salarii minime. Dacă venitul depășește 6 salarii minime, dar nu atinge 60, se aplică o cotă de 10% pentru suma respectivă.

Luminița Iancu Tomșa, șef serviciu în ANAF, a precizat că, în mod general, chiar dacă o persoană fizică a obținut în anul 2024 venituri din activități independente sub 6 salarii minime brute pe țară, aceasta datorează CASS la acest plafon minim (adică minimum 1.980 lei).

„Ca regulă generală, chiar dacă persoana fizică a realizat în anul 2024 venituri din activităţi independente sub 6 salarii minime brute pe ţară, aceasta datorează CASS la acest plafon minim (datorează CASS de minimum 1.980 lei)”, a afirmat Luminiţa Iancu Tomșa.

Care sunt excepțiile în care nu este obligatoriu să plătești contribuția ?

Potrivit HotNews, există excepții în care nu este necesar să plătești suma minimă de 1.980 lei ca PFA pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate în anul fiscal 2024.

Aceste excepții se aplică în cazul în care persoana fizică a obținut venituri din următoarele surse:

  • salarii şi alte venituri asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;
  • sau cele menționate la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară și anume:
  • salarii și asimilate salariilor într-o sumă cel puțin egală cu 6 salarii minime brute pe țară, conform prevederilor în vigoare la momentul realizării veniturilor;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică;
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor;
  • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
  • venituri din investiții;
  • venituri din alte surse.

Recalcularea se face prin depunerea declarației unice

În cazul în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice obțin venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulți plătitori de venituri și contribuția de asigurări sociale de sănătate reținută la sursă depășește nivelul de 60 de salarii minime brute pe țară (echivalentul a 198.000 lei), acestea sunt obligate să recalculeze contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Recalcularea se face prin depunerea declarației unice – Capitolul I până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor (25 mai 2025). Pentru diferența suplimentară rezultată în contribuția de asigurări sociale de sănătate în urma recalculării, persoana fizică are obligația să calculeze, să declare și să plătească impozitul pe venit.

În cazul în care, în cursul anului 2024, persoanele fizice obțin venituri din activități independente din una sau mai multe surse de venit, pentru determinarea contribuției de asigurări sociale de sănătate de plată se ia în considerare contribuția reținută la sursă de către plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă.