Parte din impactul adus de implementarea SEC2010 provine din introducerea în calculul PIB-ului a unor activităţi ilegale: prostituţia, contrabanda cu alcool şi tutun, şi droguri. Aceste activităţi, care vor fi cuprinse de acum în calcule, au avut anul trecut un impact de 0,23 asupra PIB-ului, mai mare decât estimarea iniţială, când creşterea PIB era apreciată la 0,1, cel mult 0,2%.
Adriana Ciuchea, a explicat pentru cursdeguvernare.ro că lucrurile au stat relativ simplu la calcularea contrabandei cu alcool, tutun şi droguri. “Pentru datele referitoare la prostituţie a fost nevoie de o adevărată investigaţie, însă”, întrucât nu există date oficiale pentru aproximarea acestei pieţe.
Pentru culegerea datelor s-au folosit surse din cele mai diverse, inclusiv cele aflate din anunţurile mascate din ziare, precum cele care oferă “masaj erotic, cu sau fără finalizare”.
Toate datele de la acest capitol se referă strict la serviciile prestate “de bunăvoie”, şi numai la femei. În Germania, de exemplu, este estimată toată prostituţia, adică şi cea privind bărbaţii.
Potrivit INS, valoarea acestor servicii s-a ridicat în 2013 la aproape 180 de milioane de lei, adică 0,03% din PIB:
Serviciile oferite turiştilor străini au fost considerate export de servicii şi acesta s-a calculat “pe baza unor ipoteze privind numărul consumatorilor de astfel de servicii din randul turiştilor străini sosiţi în România şi cazaţi în hoteluri în oraşele Bucuresti şi Constanţa”. Valoarea exportului de servicii rezultată este nesemnificativă, menţionează INS.