George a fost ieri să îşi plătească contribuţia de sănătate ca PFA, pentru un an întreg. Ajuns la sediul CASMB, doamna de la ghişeu i-a spus că nu mai poate plăti aici, pentru că instituţia nu mai operează cu fonduri şi a delegat această competenţă ANAF-ului.

Apoi, George a primit un fluturaş cu două conturi de trezorerie în care să îşi depună banii, dar acest lucru nu l-a ajutat prea mult, pentru că avea nevoie de o adeverinţă de asigurat, pentru medic. tot doamna de la ghişeu i-a spus atunci că în zilele următoare, cele două instituţii nu vor avea program cu publicul, tocmai pentru a-şi sincroniza bazele de date, pentru ca cine plăteşte contribuţia să apară ca asigurat în sistemul informatic unic intergrat al CNAS, SIUI.

"În intervalul 27 iunie – 3 iulie 2012, următoarele departamente ale CASMB din str. Gheorghe Titeica nr. 142 nu vor avea program de lucru cu publicul: compartimentul Adeverinte de asigurat, biroul Evidenta Contributii, biroul Declaratii şi biroul Executare silit", se arată în răspunsul trimis revistei Capital de purtătorul de cuvânt al CASMB, Cristina Călinoiu.

Potrivit oficialului CASMB, alternativele de achitare a  contribuţiei de sănatate sunt:plata la CEC sau prin Ordin de plată.

Referitor la adeverinţa de asigurat, Cristina Călinoiu ne-a spus că aceasta se va elibera ca şi până acum: medicul îl va verifica pe pacient în programul informatic şi dacă acesta nu apare ca asigurat, îi va solicita o adeverinţă de la CNAS, pe care pacientul nu o poate lua deomcamdată, pentru că sistemele nu comunică între ele, încă.

Mai mult, este cunoscut faptul că SIUI dă erori: atunci când şi-a introdus CNP-ul în aplicaţia online, George a descoperit că este asigurat, chiar dacă el nu şi-a plătit contribuţia încă.

Rămâne de văzut dacă sistemele informatice ala ANAF şi CNAS vor comunica cu succes după 3 iulie, când va începe să funcţioneze noul sistem.