Banii pe care românii nu îi văd niciodată. S-a stabilit deja prin lege. E obligatoriu de la 16 ani în sus

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Orice român, mai ales cei trecuți de 16 ani și care au deja un loc de muncă, ar trebui să știe care este diferența dintre CAS și CASS, ce înseamnă fiecare dintre ele, cum se calculează corect, cum se plătesc, dar și ce se întâmplă cu PFA-urile. În rândurile următoare, aveți răspunsurile la fiecare întrebare.

CAS și CASS, întrebări frecvente

CAS și CASS, întrebări frecvente. CAS se abreviază pentru „Contribuția la Asigurările Sociale”, în timp ce CASS înseamnă „Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate”. Ambele sunt deduceri din salariul brut. Se diferențiază în scopul lor și procentul aplicat. Prin urmare, este crucial să înțelegi distincția dintre CAS și CASS.

Fiecare angajator din România are responsabilitatea de a plăti către statul român taxe și impozite pentru angajații săi. Există și alte sume care trebuie deduse pentru contribuțiile sociale și de sănătate.

În consecință, înainte ca salariul net să ajungă la angajat, angajatorul va transfera către statul român contribuțiile sociale.

Important! Reamintim că, în România, vârsta minimă de la care se poate angaja o persoană este de 16 ani. Legea permite totuşi şi angajarea adolescenților cu vârsta de minim 15 ani, dar numai cu acordul părinților sau al tutorelui legal. Încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta de sub 15 ani este interzisă.

Ce este CAS?

Contribuția la Asigurările Sociale (CAS) este o contribuție socială obligatorie plătită atât de angajatori, cât și de angajați către bugetul de asigurări sociale de stat din România. Are rolul de a acoperi riscurile sociale și de a asigura drepturile de asistență socială ale cetățenilor.

CAS reprezintă un procent de 25% din venitul brut, fiind destinată fondului de pensii. Această regulă se aplică atât angajaților, cât și persoanelor care desfășoară activități independente sau obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală.

Venitul net obținut trebuie să fie cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară. Termenul limită pentru plata CAS este data de 25 mai inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția.

Tot ce trebuie să ştie despre contribuţia la pensii şi la sănătate / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se calculează CAS?

Contribuția la Asigurările Sociale (CAS) se calculează în funcție de salariul brut al angajatului și de baza lunară de calcul a contribuției la CAS. Pentru un salariu minim pe economie de 3000 de lei pe lună, contribuția CAS este determinată după cum urmează:

Pentru veniturile cuprinse între 12 și 24 de salarii minime brute pe țară, nivelul este de 12 salarii minime brute pe țară: CAS = 25% x 3.000 lei x 12 = 9.000 lei.

Pentru veniturile care depășesc 24 de salarii minime brute pe țară, nivelul este de 24 de salarii minime brute pe țară: CAS = 25% x 3.000 lei x 24 = 18.000 lei.

Ce este CASS?

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) este o taxă obligatorie lunară plătită de angajatori și angajați pentru susținerea sistemului de sănătate și pentru accesul la servicii medicale.

CASS reprezintă 10% din venitul brut al individului. Persoanele fizice sunt obligate să plătească CASS în cazul în care obțin venituri anuale egale sau mai mari decât 6 salarii minime brute pe țară.

Cum se calculează CASS?

Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) este aplicată la o bază anuală de calcul conform următoarelor nivele:

Pentru veniturile cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe țară, nivelul este de 6 salarii minime brute pe țară: Venit între 6-12 salarii minime: 10% x 3.000 lei x 6 = 1.800 lei.

Pentru veniturile cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară, nivelul este de 12 salarii minime brute pe țară: Venit între 12-24 salarii minime: 10% x 3.000 lei x 12 = 3.600 lei.

Pentru veniturile care depășesc 24 de salarii minime brute pe țară, nivelul este de 24 de salarii minime brute pe țară, valabil la termenul de depunere a declarației unice: Venit peste 24 salarii minime: 10% x 3.000 lei x 24 = 7.200 lei.

În cazul PFA-urilor, dacă venitul este sub 6 salarii minime, acestea nu sunt obligate să plătească CASS.