Parlamentul a adoptat introducerea contribuţiilor de sănătate în cazul lucrătorilor din străinătate şi al persoanelor nesalariate. Acestea vor datora statului acelaşi impozit ca şi salariaţii, de 5,5% din venitul de bază.

 

Legea vizează persoanele nesalariate, care au obligaţia să plătească contribuţii de sănătate şi lucrătorii migranţi care îşi păstrează domiciliul sau resedinţa în România. Amendamentul a fost propus de deputatul liberal Daniel Chiţoiu, fost preşedinte al Fiscului şi a fost susţinut şi de reprezentantul ministerului de Finanţe.

 

„Pentru lucrătorii migranţi care îşi păstrează domiciliul sau resedinţa în România, contribuţia lunară la fond se calculează prin aplicarea cotei de 5,5% la veniturile obţinute din contractele încheiate cu un angajator străin”, se arată în amendamentul adoptat.

 

Până la ora 18:30, deputaţii au votat primele nouă articole din legea bugetului. Articolelor 4 şi 5 – care vizează cheltuielile şi veniturile totale ale bugetului, respectiv sumele alocate autorităţilor locale, au fost retrimise spre analiză în comisiile de specialitate.

 

Update: Până la ora 18:45, votul a progresat până la articolul 13. Parlamentarii au trecut şi prevederile din proiectul legii bugetului privind managementul datoriei publice.