Schimbare uriașă în sistemul de pensii! Ce se întâmplă, de fapt, cu contribuțiile

bani, lei

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Noile reglementări prevăd că românii vor contribui cu sume mai reduse la pensia de stat, în timp ce contribuțiile la pilonul 2 vor crește începând din acest an. Ce înseamnă asta pentru angajați?

Românii vor cotiza mai puțin la pensia de stat. Contribuțiile la pilonul 2 vor fi majorate

Începând cu acest an, se implementează schimbări semnificative în sistemul de pensii din România. Potrivit noilor reglementări, contribuțiile românilor la pensia de stat vor cunoaște o scădere. În plus, sumele alocate pentru Pilonul 2 vor înregistra o creștere.

Astfel, românii vor direcționa mai mulți bani către pensia privată (pilonul 2), în timp ce pensiile de stat vor fi afectate în sensul reducerii sumelor alocate. Casa de Pensii oferă clarificări privind aceste modificări.

Începând cu anul 2024, procentul contribuției plătite de angajați din salariul brut către pensia privată de la pilonul 2 va înregistra o creștere, trecând de la 3,75% la 4,75%. Simultan, contribuția plătită de angajatori pentru pensia de stat a românilor va înregistra o scădere.

În decursul celor 15 ani de existență a pilonului 2, peste 130.000 de români au beneficiat de a doua pensie în momentul ieșirii la pensie.

Începând cu luna ianuarie a anului 2024, contribuția la pensia privată obligatorie va crește la 4,75% din salariul brut, comparativ cu procentul actual de 3,75%.

SURSA FOTO: Dreamstime

Angajații nu vor fi afectați financiar de această măsură

Pentru angajați, această schimbare nu va implica o creștere a cheltuielilor totale. Se va întâmpla astfel deoarece contribuția la pilonul 1 va înregistra o scădere.

Banii economisiți din această reducere a contribuției către pilonul 1 vor continua să fie direcționați către bugetul destinat plății pensiilor de stat actuale. În același timp, contribuția crescută la pilonul 2 va fi acumulată în conturile individuale ale celor care cotizează.

Într-un context mai larg, contribuțiile generale au înregistrat o creștere constantă în perioada recentă. Pilonul 2 a acumulat un total de 117 miliarde de lei în active nete sub administrare, conform informațiilor furnizate de Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Un sfert din aceste sume reprezintă, totuși, câștigul, deoarece banii respectivi sunt investiți de administratori pentru a obține profit. În principal, investițiile sunt orientate către instrumente cu un nivel redus de risc, precum titlurile de stat.

Totuși, este important să luăm în considerare faptul că, pe lângă potențiale creșteri, există și posibilitatea de scăderi ale câștigului în pilonul 2. Acesta este strâns legat de evoluția generală a economiei.

Pe măsură ce contribuțiile către pilonul 2 înregistrează o creștere, cele către pilonul 1 cunosc o scădere, adică se strâng sume mai reduse în bugetul public de pensii. Acest aspect devine relevant în contextul anunțului oficialilor despre pensii. Amintim că este așteptată o creștere a pensiilor de stat cu o medie de 40%, programată să intre în vigoare începând cu toamna acestui an.

SURSA FOTO: Ministerul Afacerilor Interne

Contribuțiile la pilonul 2 de pensii cresc datorită Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

În conformitate cu angajamentele asumate prin PNRR, autoritățile din România au decis, prin intermediul unei ordonanțe emise în 2022, să majoreze nivelul contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii începând cu anul 2024. Această majorare va fi de un procent, atingând un nivel de până la 4,75%.

Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), cota de contribuție la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul 2) este parte integrantă a cotei totale de contribuție de asigurări sociale ce trebuie achitată de către persoanele fizice angajate sau pentru care există obligația plății acestei contribuții.

Conform CNPP, în situația participanților la Pilonul II, punctajul realizat în cadrul sistemului public de pensii pentru lunile în care aceștia contribuie la aceste fonduri este determinat prin utilizarea unui indice de corecție de 0,81.

Casa Națională de Pensii Publice evidențiază că cei care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor, fiind supuși contribuției la fondul de pensii administrat privat în baza contractelor de muncă și activând în domeniile construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare:

– beneficiază de o scutire de la plata acestei contribuții pentru veniturile lunare brute de până la 10.000 lei inclusiv;

– au posibilitatea să opteze, prin notificare în scris către angajator, pentru plata cotei de 4,75% datorate la fondul de pensii administrat privat;

– pot renunța la opțiunea de mai sus, depunând o solicitare în scris la angajator.

Nerespectarea termenelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) poate conduce la întârzieri în implementarea acestuia, având un impact asupra absorbției fondurilor acordate României.