Toți angajații ar trebui să verifice dacă și-au plătit contribuțiile pentru pensie
Toți angajații ar trebui să verifice dacă și-au plătit contribuțiile pentru pensie! Orice salariat îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul oficial al Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat. Odată creat contul, poate afla vechimea în muncă acumulată, prezentată fie ca situaţie lunară, fie ca situaţie anuală.
Angajatul trebuie să completeze un formular online, care apoi trebuie tipărit şi prezentat, împreună cu actul de identitate (original şi copie), la orice casă județeană de pensii. Ulterior, va primi un e-mail prin care va putea seta parola contului său de utilizator, după care va putea accesa efectiv contul său.
Cum poți verifica dacă ți-ai plătit contribuțiile pentru pensie?
Prima dată trebuie să te autentifici în contul de utilizator. Apasă pe butonul „autentificare” din colţul din dreapta-sus. În fața ta va apărea o fereastră nouă în care vei introduce e-mail-ul şi parola pe care le-ai setat pentru contul tău de utilizator. După aceea, va trebui să apeși butonul „autentificare”.
Odată ce ai intrat în contul de utilizator, vei avea la dispoziţie un meniu în partea stângă. În acel meniu, trebuie să selectezi „datele mele din sistemul public de pensii”. În acea secţiune, poţi alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale. După aceea, apasă butonul „generează raport actualizat”.
Documentul cu stagiile lunare de cotizare cuprinde situaţia vechimii lună cu lună (zile lucrate, venituri, condiţii de muncă, punctaj, angajatorii care au cotizat pentru tine, vechime totală de muncă acumulată) din aprilie 2001 şi până acum. Documentul cu stagiile anuale de cotizare cuprinde doar situaţia anuală (fără detalii lunare).
Poți afla situația ta de dinainte de aprilie 2001
Dacă vrei să afli situaţia ta de dinainte de aprilie 2001, trebuie să apeși butonul „informaţii din carnetul de muncă”, apoi butonul „generează raport actualizat”. Din aprilie 2001 s-a renunţat la vechile carnete de muncă. În acea perioadă, s-a trecut la evidenţa electronică a muncii (datele raportate de angajatori prin declaraţia 112).
După ce ai solicitat generarea unui raport actualizat, trebuie să aştepţi câteva minute până când este disponibil. Când totul este gata, vei primi un e-mail de notificare. Poţi descărca raportul în format PDF din contul tăi. Trebuie să mergi înapoi în pagina în care ai cerut generarea raportului. Acolo, vei găsi fişierul descărcabil.