Contribuabilii care vor fi controlați de ANAF în 2024

Conform afirmațiilor ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, verificările fiscale vor fi direcționate exclusiv către contribuabilii identificați cu un nivel de risc înalt de nerespectare a normelor fiscale.

Această selecție se va realiza în urma analizei de risc, în care vor fi identificate zonele și contribuabilii cu un risc efectiv de nerespectare a regulilor fiscale.

Ministrul a declarat că în privința viitoarelor inspecții fiscale, nu este suficient doar să crească numărul acestora. El a explicat că faptul că organele de control fiscal vor avea acces direct la date și informații din contabilitatea contribuabililor prin intermediul fișierului SAF-T reprezintă o modalitate de a realiza acțiuni de control fiscal de la distanță, eliminând necesitatea deplasării inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor.

În plus, a menționat că, în cadrul procesului de analiză de risc, vor fi identificate:

  • atât zonele de neconformare
  • cât și contribuabilii cu risc real de neconformare

Ministrul a concluzionat că toate aceste măsuri au ca scop orientarea spre o fiscalitate:

  • corectă
  • predictibilă
  • cinstită față de mediul de afaceri

„În ceea ce priveşte viitorul inspecţiilor fiscale: nu e suficient doar să creştem numărul lor. Faptul că organele de control fiscal vor avea acces direct la date şi informaţii din contabilitatea contribuabililor (prin intermediul fişierului SAF-T) înseamnă realizarea de acţiuni de control fiscal de la distanţă, fără a se mai impune deplasarea inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor. Apoi, în cadrul procesului de analiză de risc vor fi identificate atât zonele de neconformare, dar şi contribuabilii cu risc real de neconformare. Aşa că nu se va umbla în orb, acţiunile de control vor fi ţintite, strict la contribuabilii identificaţi cu risc de neconformare. Toate sunt măsuri care să ne îndrepte spre o fiscalitate corectă, predictibilă şi cinstită faţă de mediul de afaceri”, a scris ministrul luni seara pe pagina sa de Facebook.

ANAF
SURSA FOTO: News18.ro

Planul de Venituri pentru anul 2024

În cursul weekendului, el a avut o discuție cu președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Nicoleta Cârciumaru. Discuția a fost referitoare la Planul de Venituri pentru anul 2024. Planul este estimat la suma de 450 miliarde lei.

În această situație, liderul de la Ministerul Finanțelor a indicat că media încasărilor lunare trebuie să atingă suma de 40 miliarde lei. Aceasta include:

  • ANAF
  • AVR
  • digitalizare

El a specificat că obiectivele pentru anul curent includ:

  • reducerea discrepanței de TVA
  • creșterea veniturilor în PIB
  • sporirea gradului de conformare voluntară

Consolidarea capacității de colectare reprezintă unul dintre pilonii esențiali pentru atingerea recomandărilor specifice de țară în domeniul fiscal-bugetar.

El a menționat că, deși ANAF și-a îmbunătățit constant activitatea de colectare, eficiența este crucială pentru corectarea deficitului bugetar.

Digitalizarea și îmbunătățirea relației cu contribuabilii sunt considerate mijloace esențiale în acest sens.

Creșterea gradului de conformare voluntară reprezintă cea mai eficientă și mai puțin costisitoare modalitate de a atinge obiectivele, subliniind necesitatea accentului pus pe dezvoltarea și optimizarea proceselor care să faciliteze contribuabilii.

„Consolidarea capacităţii de colectare este unul dintre pilonii de bază, dacă vrem să atingem recomandările specifice de ţară în domeniul fiscal-bugetar.

Deşi ANAF şi-a îmbunătăţit constant activitatea de colectare, pentru corectarea deficitului bugetar este esenţial să fim mai eficienţi. Evident, prin intermediul digitalizării, dar şi prin îmbunătăţirea relaţiei cu contribuabilii. Pe măsură ce avansăm cu procesul digitalizării (e-factura, e-transport, scannere în vămi), vom putea să colectăm informaţii în timp real despre contribuabili, vom introduce formulare precompletate şi vom elimina anumite obligaţii de raportare.

Sigur, creşterea gradului de conformare voluntară este cea mai eficientă şi mai puţin costisitoare cale pentru a ne atinge ţintele. Tocmai de aceea, accentul trebuie pus pe dezvoltarea şi optimizarea proceselor de activitate care să vină în sprijinul contribuabililor”, a subliniat ministrul Finanţelor.