Anunț pentru cei care stau în chirie! Mai multe controale ale Poliției Locale au loc în București. Scopul acestora este identificarea celor care locuiesc fără forme legale la altă adresă decât cea din buletin
Persoanele care stau în chirie trebuie să fie atente în următoarea perioadă
Polițiștii locali îi legitimează pe oamenii care nu au contract. Totodată, le pun în vedere faptul că trebuie să intre în legalitate cât mai curând. În caz contrar, se vor aplica sancțiuni la următoarele verificări.
De asemenea, oamenii legii au recomandat și încheierea unui contract de comodat sau de chirie sau obținerea unei vize de flotant. Polițiștii au subliniat și că adresa de domiciliu trebuie să coincidă cu cea din cartea de identitate.
Contractul de comodat nu trebuie declarat, ci se prezintă doar în cazul unui control. Cel de închiriere, însă, trebuie înregistrat la autoritățile fiscale.
Chiriile au explodat în mai multe orașe din România
În altă ordine de idei, chiriile au explodat în mai multe orașe din România, după ce proprietarii de garsoniere și apartamente au majorat prețurile.
În Cluj Napoca, pentru o garsonieră în zona centrală, vei fi nevoit să scoți din buzunar între 380 și 500 de euro.
Pentru apartamentele cu două camere de la periferie, tariful lunar pornește de la 350 de euro, dar poate ajunge la 500 de euro.
În Iaşi, pentru un apartament de două camere, chiria este de 350 de euro, iar în Bucureşti, preţurile pentru o garsonieră pornesc de la 220 de euro și pot ajunge și la 500 de euro. Pentru apartamentele de două camere vei scoate din buzunar între 340 și 750 euro.
Amintim că apartamentele de pe piața imobiliară bucureșteană s-au ieftinit în august prima dată în ultimii nouă ani. Principalele motive sunt scăderea puterii de cumpărare și scumpirea creditelor. Pe lângă acestea se adaugă și dobânzile mari, gradul de îndatorare ridicat, dar şi modificările fiscale pe care Guvernul vrea să le introducă.
Mai mult, românii au devenit tot mai prudenţi şi mai puţin dispuşi să facă împrumuturi. Ieftinirile au avut și o altă cauză. Mai precis, tot mai mulți iau în calcul şi situaţia ca iarna să nu aibă căldură şi apă caldă, aşa cum se întâmplă în multe cartiere din Bucureşti. În acest context, potențialii clienți se feresc de imobilele mai vechi de 20 de ani tocmai din această cauză.