Polițiștii români: 682 de persoane și 59 de autovehicule identificate în Sistemul Schengen

În perioada 7 – 13 iunie, poliţiştii români și partenerii din statele membre Schengen au identificat sute de persoane și zeci de autovehicule care erau căutate în Sistemul Informatic Schengen (SIS), conform unui comunicat al IGPR transmis duminică.

Conform informațiilor furnizate, polițiștii români au identificat 682 de persoane, 59 de autovehicule și 39 de documente care erau căutate în Sistemul Informatic Schengen (SIS).

În plus, pe teritoriul României au fost localizate 502 persoane care erau subiectul semnalărilor în SIS, în urma schimbului suplimentar de informații prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională al Inspectoratului General al Poliției Române.

Schengen
Schengen/SURSA FOTO: Dreamstime

Polițiștii români au executat 15 mandate europene de arestare și au identificat 64 de persoane notificate de statele membre pentru refuzul intrării sau șederii în spațiul Schengen.

De asemenea, au depistat 201 persoane căutate în scopul participării la proceduri judiciare și au localizat 8 persoane semnalate ca dispărute de către partenerii din statele Schengen.

În plus, au fost confiscate 20 de documente și au fost găsite 54 de autovehicule căutate de partenerii din spațiul SIS, fie pentru confiscare, fie pentru utilizare ca probe în procedurile judiciare, conform unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

180 de persoane căutate de Poliția Română, găsite în Spațiul Schengen

În plus, 180 de persoane căutate de autoritățile române au fost localizate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de informații prin intermediul Biroului SIRENE.

Dintre acestea, 22 erau urmărite de Poliția Română în baza unor mandate europene de arestare, 36 erau semnalate de statele membre pentru refuzul intrării sau șederii în spațiul Schengen, alte 15 persoane erau căutate în legătură cu proceduri judiciare, iar 8 erau semnalate ca dispărute de către autoritățile române.

Partenerii străini au găsit în țările lor 19 documente și 5 autovehicule căutate de autoritățile române pentru confiscare sau pentru utilizare ca probe în procedurile penale.

Din 31 martie 2024, odată cu aderarea României la Spațiul Schengen cu control al frontierelor aeriene și maritime, pasagerii care călătoresc din sau către statele Schengen nu mai sunt supuși unui control sistematic al documentelor de călătorie.

Cu toate acestea, polițiștii pot efectua verificări prin intermediul aplicației eDAC atunci când situația o impune.