Verificări riguroase în ferme din mai multe mai multe județe

Controale în forță ale medicilor veterinari au fost desfășurate la fermele mici și exploatațiile profesionale, iar în urma verificărilor efectuate s-au aplicat și sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.800 lei.

Aceste măsuri au fost luate pentru asigurarea conformității cu normele sanitare și de siguranță în exploatațiile de animale.

Medicii veterinari din mai multe județe, inclusiv Satu Mare, desfășoară verificări în fermele de animale, atât cele profesionale cât și cele non-profesionale.

Rezultatele controalelor au evidențiat încălcări precum vânzarea sau înstrăinarea animalelor fără documentele necesare conform legislației sanitare veterinare în vigoare și neîndeplinirea obligației de predare a crotaliilor.

În urma controalelor efectuate de medicii veterinari oficiali în mai multe județe, inclusiv Satu Mare, au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale în valoare totală de 4.800 lei în patru exploatații non profesionale din Sanislău (1.200 lei), Crucișor (1.200 lei), Sâi (1.200 lei) și Apa (1.200 lei).

Sancțiunile au fost impuse pentru vânzarea sau înstrăinarea animalelor fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare și pentru nepredarea crotaliilor.

Verificările au avut loc săptămâna trecută și au fost efectuate de medicii veterinari oficiali din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. Aceștia au desfășurat un număr de 91 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.

Fermă de porci
SURSA FOTO: Dreamstime

Amenzi și verificări riguroase în județul Satu Mare, dar și  în alte zone

Conform informațiilor furnizate de agrointel.ro, au fost efectuate verificări extinse la diverse unități, inclusiv exploatații de animale, depozite de cereale și furaje, cabinete sanitare veterinare și farmacii veterinare.

Scopul acestor controale a fost de a asigura respectarea condițiilor de biosecuritate, zooigienă și bunăstare a animalelor, monitorizarea și gestionarea bolilor precum Pesta Porcină Africană și Influența Aviară, eliminarea subproduselor improprii pentru consumul uman, precum și de a verifica existența echipamentelor și stocurile necesare de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

Verificările desfășurate de către medicii veterinari vor continua și în perioada următoare, extinzându-se dincolo de județul Satu Mare. În plus față de inspecțiile tematice realizate de medicii veterinari, vor fi efectuate și verificări pentru subvențiile solicitate de crescătorii care au depus cereri la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) în campania din 2024.