România și Bulgaria se apropie de aderarea completă la Spațiul Schengen, dar controalele la frontierele lor terestre vor continua cel puțin încă șase luni după integrare.
România și Bulgaria vor face controale la frontierele terestre încă 6 luni, după aderarea la Spațiul Schengen
România și Bulgaria se apropie de aderarea completă la Spațiul Schengen, dar controalele la frontierele lor terestre vor continua cel puțin încă șase luni după integrare. Acordul a fost semnat la Budapesta, Ungaria, de miniștrii de interne din Bulgaria, România, Austria și Ungaria. În timp ce granița dintre Bulgaria și Grecia va fi liberă de controale, frontiera dintre România și Ungaria va păstra controalele temporar.
Pe 12 decembrie se așteaptă o decizie finală privind acest acord. Dacă totul decurge conform planului, Bulgaria și România vor fi complet integrate în Schengen până în ianuarie 2025. Acordul prevede menținerea controalelor între România, Bulgaria și Ungaria pentru șase luni, pentru a preveni riscurile de securitate.
Pentru a combate migrația ilegală, Bulgaria, România, Austria și Ungaria vor colabora, inclusiv prin trimiterea unei echipe multinaționale de poliție la frontiera bulgaro-turcă. Până acum, aceste măsuri au redus trecerile ilegale la frontiere cu până la 67% în 2024.
Sprijinul pentru Bulgaria, inclusiv din partea UE și Frontex, va continua. Până la finalul anului, se așteaptă ca UE să stabilească o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre între Bulgaria și România.
Germania a reintrodus controale la toate frontierele sale
Jean-Claude Juncker, fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE), a criticat reintroducerea controalelor la frontieră în Germania şi în alte state ale Uniunii Europene (UE). Acesta a avertizat că contrabandiştii fac tot posibilul pentru a evita controalele oficiale ale poliţiei europene, lucru valabil mai ales pentru regiunea din jurul Luxemburgului, unde traficul este intens la graniţele cu Germania, Franţa şi Belgia.
„Aş vrea să se încheie. Oricine crede că poate reţine refugiaţi în număr mare şi alte persoane cu mandate de arestare la punctele de frontieră oficiale greşeşte.
Mă deranjează că pare să devină un lucru atât de normal să se reintroducă controalele la frontieră. Şi eu nu vreau să mă obişnuiesc cu asta”, a declarat el pentru agenția germană de presă dpa.
Guvernul de la Berlin a reintrodus controale la toate frontierele Germaniei în luna septembrie pentru limitarea migraţiei ilegale şi protejarea securităţii interne. Alte state din UE i-au urmat exemplul.
Acordul Schengen privind libera circulaţie prevede controale la frontiere numai în mod excepţional, în cazul unei ameninţări grave la adresa ordinii publice sau a securităţii interne, pe o perioadă iniţială de şase luni.