După desfiinţarea controalelor la frontierele terestre şi maritime, care a avut loc la 21 decembrie 2007, controalele la frontieră în aeroporturi vor fi şi ele desfiinţate duminică, 30 martie 2008, între Estonia, Republica Cehă, Lituania, Ungaria, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia şi Slovenia, precum şi între aceste ţări şi statele deja membre ale spaţiului Schengen.

Acest interval de timp a fost prevăzut pentru a sincroniza data eliminării controalelor la frontierele aeriene cu schimbările semestriale ale orarele de zbor în aeroporturi, permiţând, în consecinţă, o tranziţie mai uşoară în aeroporturile UE în cauză.

„Eliminarea controalelor la frontierele aeriene este pasul final către desăvârşirea unei realizări unice şi istorice: 24 de ţări ale UE nu au frontiere interne. Comisia aduce un omagiu acelor state membre care au pus în practică sisteme de securitate moderne şi „terminale Schengen” speciale în aeroporturile lor. Extinderea spaţiului Schengen demonstrează angajamentul UE de a facilita deplasarea legală către UE şi în interiorul UE și, în același timp, de a îmbunătăţi securitatea frontierelor externe ale Europei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Jacques Barrot.

Acum, persoanele vor putea călători de la un aeroport la altul în cadrul spaţiului Schengen extins, fără nicio formalitate suplimentară. Această stare de fapt va avea un efect pozitiv, reducând cozile şi uşurând procedurile pentru cetăţenii europeni şi pentru ceilalţi cetăţeni, atunci când călătoresc cu avionul în spaţiul Schengen.

În mod evident, vor fi menţinute controalele de identitate efectuate de companiile aeriene la înregistrare şi îmbarcare. Se vor efectua în continuare controale standard de securitate pentru fiecare zbor, indiferent de destinaţie.

Desfiinţarea controalelor la frontierele aeriene în cadrul spaţiului Schengen extins a fost stabilită prin decizia adoptată în noiembrie 2007, când miniştrii de Justiţie şi ai Afacerilor Interne au concluzionat că criteriile acquis-ului Schengen au fost îndeplinite de toate ţările candidate.

Data: 28 martie 2008

Sursa: Comisia Europeana