Controalele la granița bulgaro-română, obligatorii și după aderarea la spațiul Schengen

Controalele la granița bulgaro-română, obligatorii și după aderarea la spațiul Schengen. Consiliul de Miniștri de la Sofia a adoptat miercuri o decizie privind introducerea temporară a controalelor la frontiera internă bulgaro-română și suspendarea funcționării punctelor de trecere a frontierei la granițele interne bulgaro-română și bulgaro-greacă. Această decizie premergătoare aderării propriu-zise a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre a fost convenită cu România, Ungaria și Austria pe 22 noiembrie, la Budapesta.

Decizia are ca scop implementarea declarației cvadripartite dintre Austria, Bulgaria, Ungaria și România, convenită pe 22 noiembrie a acestui an la Budapesta, precum și punerea în aplicare a Deciziei Consiliului European privind stabilirea datei pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre interne între Republica Bulgaria și România, potrivit informațiilor furnizate de BTA.

Conform Declarației cvadripartite de la Budapesta, pentru a preveni posibilele amenințări la adresa securității generate de modificările în modelele de migrație, care ar putea apărea ca urmare a eliminării controalelor la frontierele interne, controalele vor fi efectuate la punctele de trecere a graniței de la frontiera internă cu România, pe o perioadă de șase luni, începând cu 1 ianuarie 2025, după care acestea vor fi suspendate.

Pe 12 decembrie, Consiliul Uniunii Europene a decis ca România și Bulgaria să adere la Schengen și cu granițele terestre, începând cu 1 ianuarie anul viitor, ceea ce înseamnă că România și Bulgaria vor deveni granițe externe ale spațiului Schengen.

Presa bulgară a raportat încă din 12 decembrie, când a fost luată decizia Consiliului European, că vor fi implementate măsuri la punctele de trecere a frontierei bulgare. Iată ce se spunea despre punctele de trecere cu România.

Vidin

După aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen pe cale terestră, începând cu 1 ianuarie, trecerea prin punctul de trecere a frontierei de pe Podul peste Dunăre de la Vidin-Calafat, la granița româno-bulgară, precum și încasarea taxelor de trecere pe pod, vor continua să se desfășoare la fel ca până acum, a declarat guvernatorul regiunii Vidin, Ani Harutiunian, pentru BTA.

În următoarele șase luni, controlul Poliției de Frontieră va fi parțial, iar în primele șase luni ale anului 2025, se vor aplica măsuri pe baza „analizei de risc”.

Ruse

După 1 ianuarie 2025, nu se preconizează modificări semnificative ale infrastructurii din zona podului peste Dunăre de la Ruse, la granița româno-bulgară. Schimbările vor viza în principal semnalizarea și organizarea traficului în zonă, a declarat reprezentantul punctului de trecere a frontierei pentru BTA. Conform declarației comune a Austriei, Ungariei, României și Bulgariei din luna trecută, controlul la frontiera bulgară de nord va rămâne în vigoare pentru următoarele șase luni.

Potrivit comisarului șef Anton Zlatanov, directorul Direcției Generale a Poliției de Frontieră, nu vor fi controlate toate persoanele și vehiculele care traversează frontiera. Aplicând metoda de analiză a riscurilor, axată pe migrația ilegală, aproximativ 5-10% din mașini, în principal la ieșirea din Bulgaria, vor fi selectate pentru controale suplimentare.

Se estimează că va fi identificată ruta principală de trafic. În plus, Direcția Regională de Drumuri va înlocui indicatoarele pentru a acorda prioritate autovehiculelor care vin dinspre România la ieșirea din zona de trecere a frontierei, în locul celor care circulă pe drumul spre și dinspre Marten și Silistra.

Plevna

Pregătirea instituțiilor pentru viitoarea aderare a Bulgariei la Schengen pe cale terestră a fost abordată într-o reuniune la Administrația Regională Plevna, a declarat guvernatorul regional Nikolao Abrașev pentru BTA.

A devenit evident că, pentru controlul trecerii frontierei, va fi necesar să se creeze zone pentru inspecția vehiculelor, acestea urmând a fi stabilite în urma unei analize a riscurilor, în afara teritoriului complexului de feriboturi din Nikopol, a adăugat guvernatorul regional.

Slistra

Pregătirea instituțiilor pentru viitoarea aderare a Bulgariei la Schengen pe cale terestră a fost abordată într-o reuniune la Administrația Regională Plevna, a declarat guvernatorul regional Nikolao Abrașev pentru BTA. A devenit evident că, pentru controlul trecerii frontierei, va fi necesar să se creeze zone pentru inspecția vehiculelor, acestea urmând a fi stabilite în urma unei analize a riscurilor, în afara teritoriului complexului de feriboturi din Nikopol, a adăugat guvernatorul regional.

Dobrici

În cazul unui aviz pozitiv privind aderarea Bulgariei la spațiul Schengen cu frontiere terestre deschise, cele trei puncte de trecere a frontierei de la frontiera româno-bulgară – „Kardam”, „Durankulak” și „Severnjak” – vor deveni complet operaționale, în conformitate cu cerințele regulamentului european.

La aceste puncte, Direcția Regională pentru Siguranța Alimentară din Dobrici va continua să efectueze controale fitosanitare și dezinfecție, ca măsuri de prevenire a bolilor contagioase ale animalelor, a declarat pentru BTA centrul de presă al Administrației Regionale din Dobrici. Activitatea Agenției Vamale la punctele de trecere „Kardam” și „Durankulak” privind taxele și permisele va fi suspendată. În plus, vor fi instalate indicatoarele și semnele necesare pentru fluidizarea traficului.

Veliko Târnovo

Controalele vehiculelor și persoanelor vor continua pentru o perioadă de șase luni de la aderarea Bulgariei la Schengen, însă vor fi efectuate aleatoriu și nu vor avea loc în zona de frontieră a Portului Internațional Sviștov de la frontiera româno-bulgară, a explicat inspectorul principal Petko Angelov, șeful Departamentului Poliției de Frontieră (BPD).

Vor fi necesare pregătiri tehnice și de infrastructură pentru construirea unor puncte de control la cele trei intrări în Sviștov – dinspre Pleven, Ruse și Veliko Târnovo. Pentru primele două intrări, procesul va fi mai simplu, deoarece există locații separate unde pot fi instalate aceste puncte de control. În schimb, pentru intrarea dinspre Veliko Târnovo, va fi mai dificil, deoarece va trebui ales un punct adecvat care să nu obstrucționeze traficul, a declarat săptămâna trecută inspectorul-șef Angelov.

Vrața

La punctul de control „Oriahovo” de la frontiera româno-bulgară, controlul se realizează în timp real prin intermediul stațiilor de lucru automatizate, care sunt folosite pentru a înregistra și verifica toate persoanele și vehiculele care trec prin acest punct.

În primele șase luni ale anului viitor, intensitatea controalelor va fi ajustată, iar o mică parte dintre vehiculele aflate în tranzit vor fi supuse unor verificări aleatorii. Clădirile de la punctele de trecere a frontierei vor rămâne funcționale. Eliminarea definitivă a controalelor la frontieră este planificată pentru sfârșitul lunii iunie 2025, până atunci instituțiile de stat care operează la punctele de trecere vor implementa treptat măsuri pentru a facilita procedurile și a asigura o reorganizare eficientă a operațiunilor, conform declarațiilor administrației districtuale.