Este ilegal să mai iasă din casă. Românii vor fi monitorizați. Reguli noi din 1 octombrie

oameni

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat o modificare importantă privind sistemul de monitorizare a inculpaților aflați sub control judiciar, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate joi, pe 13 iunie.

Sistemul de monitorizare a inculpaților aflați sub control judiciar, testat până la 1 octombrie

Ministerul de Interne a anunțat că sistemul de monitorizare a inculpaților aflați sub control judiciar va fi testat până la 1 octombrie, când va fi extins la nivel național, folosind dispozitivele și infrastructura deja existente în București și în 23 de județe.

Totodată, Ordonanța de Urgență adoptată prevede devansarea unor termene și extinderea monitorizării electronice la nivelul întregii țări începând cu 1 octombrie.

”Guvernul României a adoptat astăzi, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu. Vorbim de o aplicare etapizată, cu un orizont rapid de implementare.

Este o măsură venită în scopul creşterii gradului de siguranţă publică  în comunităţi şi pentru protecţia cetăţenilor”, a transmis instituția într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, se avansează implementarea la nivel național a sistemului de monitorizare electronică în procedurile de control judiciar și arest la domiciliu, de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024.

MAI a mai comunicat că, începând cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență și până la data de 1 octombrie 2024, vor fi testate utilizarea sistemului de monitorizare electronică în procedurile de control judiciar și arest la domiciliu în municipiul București și în cele 23 de județe unde este deja implementat SIME. Acest lucru va implica utilizarea infrastructurii și a dispozitivelor deja existente.

SURSA FOTO: Dreamstime

Proiectului de monitorizare electronică a ordinelor de protecție, extins la nivel național în această toamnă

O altă modificare, precizează instituția, este că se avansează data extinderii la nivel național a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecție și ordinele de protecție provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

”Ne referim aici la restul de 18 judeţe, pentru care această măsură era iniţial prevăzută pentru 2025. Totodată, va alea loc extinderea sistemului în viitor (după încheierea proiectului pilot), şi pentru monitorizarea persoanelor, pe durata liberării condiţionate, sens în care Direcţia Naţională de Probaţiune va fi parte a proiectului SIME”, informează ministerul.

Până în prezent, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a gestionat cazurile de violență domestică în care s-a emis un ordin de protecție sau un ordin de protecție provizoriu împotriva agresorului. Acesta a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

  • prima etapă: – în perioada 2022 – 2023 la nivelul municipiului Bucureşti şi al judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;
  • a doua etapă: – în anul 2024 la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale menţionate şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;
  • a treia etapă: cu termen iniţial anul 2025, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale menţionate anterior şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea – termenul a fost devansat pentru 1 octombrie 2024, prin această OUG.