Proiectul controversatului gazoduct Nord Stream 2 continuă. Marina rusă a început duminică seară lucrările în apele daneze ale Mării Baltice, a anunţat Nord Stream 2. Nava de instalare a conductelor „Fortuna (…) a început lucrările pentru reluarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 în apele daneze”, a declarat compania într-un comunicat trimis France Presse. „Toate lucrările se desfăşoară în conformitate cu autorizaţiile primite”, se arată în comunicat.
La începutul lunii decembrie, lucrările la acest proiect de peste 9 miliarde de euro şi 1.200 kilometri de legături submarine au fost reluate în apele germane, după ce au fost suspendate timp de aproape un an din cauza sancţiunilor SUA. Nord Stream a fost autorizată de autorităţile daneze să reia lucrările în apele sale, începând cu 15 ianuarie.
Se reiau lucrările la Nord Stream 2
Operatorul a anunţat o fază „pregătitoare” înainte de reluarea lucrărilor, pe fondul incertitudinii legate de transferul de putere între Donald Trump şi Joe Biden. Plecând din Germania în ultimele zile, nava Fortuna, un instalator de conducte navigând sub pavilion rusesc, se afla duminică seară la aproximativ 15 mile marine (circa 28 de kilometri) la sud de insula daneză Bornholm, potrivit mai multor aplicaţii de monitorizare maritimă.
Mai multe nave de sprijin al lucrărilor în larg, de asemenea ruseşti, se află în prezent în imediata sa vecinătate, potrivit aplicaţiilor Vesselfinder şi Maritime Traffic.
În afara apelor teritoriale daneze, dar în zona economică exclusivă a ţării scandinave, trece traseul „danez” al gazoductului, potrivit planurilor difuzate de Nord Stream, deţinută majoritar de gigantul rus de gaze Gazprom. Washingtonul şi mai multe ţări europene precum Polonia nu văd cu ochi buni acest nou gazoduct. Acesta va dubla Nord Stream 1 deja în funcţiune, considerând că va creşte dependenţa Germaniei şi a Uniunii Europene de gazul rusesc.
Săptămâna trecută, chiar înainte ca Joe Biden să-şi preia mandatul de preşedinte, Berlinul a anunţat că a fost informat de Washington că Fortuna va fi vizată de sancţiuni americane.
Conducta este practic terminată şi cea mai mare parte a lucrărilor rămase se află în apele daneze. Nord Stream 2 constă de fapt din două conducte paralele. Potrivit autorităţii daneze a energiei, lipsesc în apele sale 69,2 kilometri pentru una dintre conducte şi 49,6 kilometri pentru a doua.