Această mișcare a adus în prim plan mai multe controverse. Cui vindem de fapt sistemul nostru energetic? Potrivit spuselor lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, compania de stat a Ungariei MVM are planuri mai mărețe cu E.ON România decât se poate observa la prima vedere. Expertul a explicat că prin această tranzacție, deși câștigăm profit prin prețul destul de mare de vânzare, vom avea parte de consecințe. Acesta spune că achiziția MVM ar fi doar un paravan pentru deschiderea unei noi piețe sau căi de desfacere pentru gazul rusesc.

Controversa din spatele vânzării E.ON România

E.ON România este unul dintre cei mai mari furnizori la nivel național de gaze și electricitate. Se pare că vânzarea acestei companii către MVM al Ungariei este cu adevărat o schemă bine pusă la punct. Mai mult de atât, este o punere în scenă a unei piese de teatru neînțeleasă de publicul larg care are un rezultat simplu: extinderea influenței ruse la nivelul sistemului energetic național.

Toate detaliile ascunse legate de această tranzacție au fost prezentate de Răzvan Nicolescu în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook. Acesta a explicat ce dorește de fapt să facă compania ungară MVM în România. Specialistul a prezentat adevăratele probleme cu care se confruntă Gazprom, compania de stat a Rusiei. De asemenea, a explicat că toate informațiile legate de implicarea pieței din China fac parte dintr-un amplu program de propagandă și dezinformare.

„Gazprom este praf din cauza războiului. Povestea cu piața din China este o glumă. Chinezii plătesc la jumătăte din cât sunt dispuși să plătească ungurii/europenii. În plus, este nevoie de o nouă infrastructură de transport care se construiește greu și cu bani mulți. Reorientarea exporturilor către China este mai mult propagandă decât un proiect economic realist”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Rusificarea sistemului energetic național

Având în vedere situația cu care se confruntă Gazprom, este nevoie de o nouă piață de desfacere pentru gazul rusesc în Europa. Prin vânzarea E.ON România, MVM ar urma să fie un paravan pentru ca Rusia să-și poată desfășura acțiunile fără probleme.

„Este nevoie de piață pentru desfacerea gazului rusesc în Europa. Din acest motiv, MVM este dispus să plătească pentru E.ON Furnizare un preț premium. Vor să controleze direct consumatorii. La ce preț vor livra? La prețul la care vor livra și companiile românești Romgaz și Petrom, care au rezerve de gaz pe o perioadă mult mai mică decât Gazprom.

Dacă vor obține aprobarea pentru preluarea E.ON Furnizare, cei de la MVM vor cumpăra toată cantitatea de energie electrica produsa de minunații irakieni de la Mintia care cred că au primit și ceva subvenții de la stat pentru proiectul lor. Ungurii nu vor plăti cu bani, ci cu gaz rusesc energia electrica produsă la Mintia. Rețineți asta! Să nu vă prefaceți ca nu ați știut!”, a scris Răzvan Nicolescu.

Ulterior, va intra în scenă Transgaz care va construi o nouă conductă în Mintia. Astfel, România va ajunge să fie centrul operațiunilor de furnizare a gazului rusesc în Europa. „Transgaz va face imediat o conductă nouă pentru Mintia pentru că este frumos să construiești, nu? La fel cum construiesc Tuzla – Podișor de care nu era nevoie. Sute de milioane aruncate în Turcia și Rusia”, a scris expertul.

Plan alternativ pentru România

Specialistul a adus în vedere faptul că există o soluție la această înscenare și la extinderea influenței rusești asupra sistemului energetic român. Mai exact, este vorba de încheierea unui parteneriat româno-american. O astfel de idee a fost planificată din 2014, dar nu s-a ajuns la un proiect clar. Totuși, se pare că mai există o șansă: Donald Trump.

„Planul alternativ la această rusificare a sectorului energetic românesc era un parteneriat româno-american pe care l-am gândit în 2014 și care era legat de Exxon, Grecia, Coridorul Vertical, LNG Tellurian și altele. Mai sunt șanse? Cu Donald Trump, încă sunt”, a spus Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei.

Expertul a precizat că problema României sunt chiar oamenii care funcționează după concepții greșite și nu țin cont de etică. „Problema noastră cea mai mare nu este nici cu rușii și nici cu ungurii. Ungurii chiar îmi sunt simpatici, au, n-au mingea, trag la poartă. Problema noastră suntem…NOI…sau unii dintre noi…proști, hoți, trădători.  Alo, Electrica? Mai exiști? De ce te-am listat? Unde sunt banii de la listare? Alo, SAPE? Bună dimineața! Mai existați, dragilor? Unde sunt cele 401 milioane euro din litigiul pe care l-am inițiat în 2014 cu Enel? Mai aveți măști neconforme pe stoc?”, a scris acesta pe pagina sa de socializare.

Experiență de peste 20 de ani

Răzvan Nicolescu are o experiență de peste 20 de ani în sectorul energetic, ocupând de-a lungul anilor funcții importante atât în sectorul public, cât și în cel privat. În 2014, acesta a ocupat funcția de ministru al Energiei. Dar, cariera sa este mult mai diversă. În 2004, acesta a fost consilier energetic în cadrul Ministerului Economiei. De asemenea, a fost reprezentant al României în UE în perioada 2005-2008. Din 2008 până în 2014, acesta a ocupat funcția de director de reglementare în cadrul OMV Petrom. Timp de șase ani, Nicolescu a fost președinte al Consiliului de Administrație al Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare a Energiei (ACER).

În prezent, Răzvan Nicolescu conduce echipa de consultanță în energie și sustenabilitate din cadrul Deloitte România. De asemenea, este membru al Consiliului de Supraveghere din cadrul OMV Petrom.

Detaliile tranzacției

Finalizarea tranzacției dintre MVM și E.ON România este în prezent condiționată de obținerea aprobărilor necesare din partea autorităților române. E.ON România a înregistrat în anul precedent un profit net de 133,5 milioane lei. Compania este deținută în procent de 31,82% de statul român.

MVM, controlată de Viktor Orban, a desfășurat în ultimii ani o campanie de achiziție a mai multor companii străine prezente pe piața din Ungaria. Potrivit datelor, Guvernul ungar ar fi singurul acționar al companiei. Presa internațională spune că MVM este o modalitate prin care Orban încearcă să-și extindă influența economică la nivelul Europei.

Ministerul român al Energiei a precizat că va analiza cu atenția această tranzacție înainte de a da un verdict. „Așa cum se întâmplă în orice stat membru al Uniunii Europene, și în România, aspectele legate de securitatea energetică sunt prioritare. În acest context, se va acorda o atenție sporită pentru a asigura că această tranzacție respectă principiile fundamentale ale securității energetice și ale liberei concurențe. Totodată, Ministerul Energiei subliniază importanța deschiderii către o cooperare regională sinceră și mutual avantajoasă, în beneficiul tuturor părților implicate”, au precizat reprezentanții Ministerului Energiei.