Mai mult de jumătate dintre olandezii pensionari recent au cel puțin 66 de ani. Potrivit noilor cifre de la Oficiul Național de Statistică (CBS), vârsta de pensionare crește rapid, cu aproximativ șase luni pe an.
La începutul acestui secol, vârsta medie de pensionare era încă (puțin sub) 61 de ani.
În iunie 2019, după mai bine de zece ani de negocieri, partenerii sociali, angajatorii și angajații au convenit asupra unui sistem de pensii complet nou în Olanda: de la un sistem colectiv de pensii se trece la o abordare individuală și la o vârstă de pensionare legată de speranța de viață.
O reformă mult așteptată
Mai sunt o serie de detalii care trebuie elaborate, cum ar fi posibilitatea pensionării anticipate pentru meseriile dificile. Studiul CBS arată că persoanele cu mai puțină educație și cu venituri modeste se pensionează mai târziu decât cele cu studii superioare: 66 de ani, respectiv 65,1 ani, potrivit lesechos.fr.
După publicarea acestor cifre, cele mai mari sindicate olandeze, FNV și CNV, au exercitat presiuni asupra guvernului pentru a găsi o soluție pentru meseriile dificile. Atât sindicatele, cât și partidele de stânga au susținut mult timp pensionarea anticipată pentru toți cei care au lucrat cel puțin 45 de ani.
Ministrul Forței de Muncă și al Afacerilor Sociale a respins deja cererea. „Prea complicat de înființat”, susține Wouter Koolmees, pentru care măsura ar avea consecințe grave asupra bugetului de stat. Oricum, el pasează dosarul succesorului său, odată cu numirea noului guvern.
Pensionare fericită
Comparativ cu alte țări europene, mulți olandezi ies la pensie mai târziu decât sperau, dar primesc o pensie generoasă. Astăzi, la ieșirea la pensie – la vârsta de 66 și patru luni – se primește un venit de bază de 1.052,00 euro, la care se adaugă pensia ce reprezintă 70% din ultimul salariu. De asemenea, pot exista suplimentări individuale (economii, acțiuni etc.).
Din 2026, valoarea pensionării va fi legată de performanța fondurilor de pensii, adică pensia va fi mai mare în perioadele ”bune” și mai mică în perioadele de criză.
Majoritatea părților implicate în negocieri susțin în continuare acest acord, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Noul guvern, aflat încă în negocieri între partidele care formează alianța, ar putea opta în cele din urmă pentru o pensie anticipată în caz de muncă grea. Toate celelalte persoane active sunt invitate să iasă mai târziu la pensie.