Controverse internaționale pe vaccinul AstraZeneca/Oxford. Comitetul strategic al experților în imunizare de la OMS se reunește luni pentru a face recomandări provizorii pentru utilizarea vaccinului AstraZeneca.
Luni, 8 februarie, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) vor examina vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca și Oxford, într-un moment în care eficacitatea acestuia pentru vârstnici și împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus este pusă sub semnul întrebării, Africa de Sud chiar mergând până la suspendarea campaniei sale de imunizare.
Controverse internaționale pe vaccinul AstraZeneca/Oxford
Vaccinul AstraZeneca/Oxford, pe care Regatul Unit a fost primul care l-a administrat masiv populației sale în decembrie, a fost deja aprobat de alte câteva țări și de Uniunea Europeană.
Dar unele guverne au preferat să îl recomande doar celor cu vârsta sub 65 sau chiar 55 de ani, din lipsa unor date suficiente despre eficacitatea acestuia pentru persoanele vârstnice.
Duminică, Africa de Sud a suspendat începutul programului său de vaccinare împotriva Covid-19, care urma să aibă loc în următoarele zile cu un milion de vaccinuri Oxford/AstraZeneca, după un studiu care a dezvăluit eficacitatea „limitată” împotriva variantei locale a virusului.
Potrivit rezultatelor inițiale ale acestui studiu, acest vaccin este eficient doar în proporţie de 22% împotriva formelor moderate ale variantei sud-africane. Nu sunt disponibile încă rezultate privind eficacitatea sa împotriva formelor severe.
Precizările OMS
„Primele rezultate par să confirme că mutația virusului detectat în Africa de Sud poate fi transmisă populației deja vaccinate”, se arată într-un comunicat despre acest studiu al Universităţii Witwatersrand din Johannesburg, studiu care nu a fost încă examinat de colegi.
„Credem că vaccinul nostru va proteja în continuare împotriva formelor severe de boală”, a spus la rândul său un purtător de cuvânt al companiei AstraZeneca, contactat de AFP, anunță Le Figaro.
Luni, comitetul strategic al experților în imunizare de la OMS s-a întâlnit prin videoconferință pentru a face recomandări provizorii pentru utilizarea acestui vaccin.
„O atenție deosebită va fi acordată discuției privind utilizarea vaccinului la adulții în vârstă”, precizează agenda OMS. Cu o eficacitate medie de 70% în prezent, vaccinul AstraZeneca/Oxford este mai puțin convingător pentru moment decât cele ale Pfizer/BioNTech sau Moderna, a căror eficacitate depășește 90%.
Atuurile vaccinului AstraZeneca/Oxford
Dar acest vaccin folosește o tehnologie mai tradițională decât acești doi concurenți, ceea ce îl face mai puțin costisitor, mai ușor de depozitat, putând fi ţinut în frigidere obişnuite și nu la temperaturi foarte scăzute, considerente care îl fac mai adecvat pentru campanii masive de vaccinare.
Noua pandemie de coronavirus a ucis cel puțin 2,31 milioane de oameni din întreaga lume, de când biroul OMS din China a raportat apariția bolii la sfârșitul lunii decembrie 2019, potrivit unui raport întocmit de AFP din surse oficiale.
Au fost diagnosticate peste 105,7 milioane de cazuri. Cu toate acestea, unele țări zăresc un licăr de speranță.
Israelul, care şi-a vaccinat deja peste 40% din populație, a început să iasă duminică din a treia carantină generală.
Israelienii se pot deplasa acum la un kilometru de casele lor, s-au redeschis magazinele „neesențiale”, rezervațiile naturale și parcurile naționale, precum și unităţile de cazare.