Aproape una din trei persoane din mediul urban are acces la un cont bancar sau detine o carte de debit/credit la o banca. Barbatii, comparativ cu femeile, au o inclinatie mai mare de a depune banii intr-un cont bancar, se arata intr-un studiu, realizat la sfarsitul anului 2000 de catre compania de consultanta Daedalus. Pe masura ce venitul si educatia cresc, inclinatia de a avea un cont bancar creste. Spre exemplu, in cazul persoanelor cu varsta peste 25 de ani, din mediul urban (orase mai mari
Aproape una din trei persoane din mediul urban are acces la un cont bancar sau detine o carte de debit/credit la o banca. Barbatii, comparativ cu femeile, au o inclinatie mai mare de a depune banii intr-un cont bancar, se arata intr-un studiu, realizat la sfarsitul anului 2000 de catre compania de consultanta Daedalus. Pe masura ce venitul si educatia cresc, inclinatia de a avea un cont bancar creste. Spre exemplu, in cazul persoanelor cu varsta peste 25 de ani, din mediul urban (orase mai mari de 50.000 de locuitori), cu educatie medie si peste medie (liceu, postliceala, facultate, postuniversitara), si cu venituri medii si mari (mai mari de 125 USD/luna pentru persoane singure, de peste 100 USD/luna pe membru de familie pentru persoanele casatorite si fara copii, respectiv de peste 75 USD/luna pe membru de familie pentru persoanele casatorite cu copii). Ardealul este regiunea cu incidenta cea mai mare de persoane care au deschis un cont bancar, sub o forma sau alta.
De fapt, inceputul unei relatii cu banca consta in deschiderea unui cont, fie el curent, de depozit sau de orice alta natura (de card, de colectare a unor plati etc.). Contul curent e folosit pentru efectuarea de incasari si plati. Orice persoana fizica majora, rezidenta sau nerezidenta in Romania, poate solicita deschiderea unui cont curent (sau la vedere, cum mai este numit), in lei sau valuta, pe numele sau. Singurul document cerut este, in cazul unui client rezident, cartea de identitate, iar in cazul unui client nerezident, pasaportul. Atentie insa, ridicarea de numerar din contul dumneavoastra este restrictionata in cazul unor banci, in sensul ca operatiunea respectiva poate sa aiba loc doar de la sucursala unde a fost deschis contul plus cel mult una, doua sucursale, desemnate in momentul deschiderii respectivului cont.
Exista posibilitatea numirii si a altor persoane ce pot opera in respectivul cont. Aceste persoane pot avea dreptul de a face operatiuni din contul posesorului fie individual, fie impreuna cu posesorul, ceea ce le permite sa semneze retrageri si plati de sume din cont, precum si ordine de plata programate. Pentru cei care ruleaza afaceri individuale sau doresc sa faca diverse cheltuieli, exista posibilitatea crearii de sub-conturi pe langa contul principal. In privinta extraselor de cont, se poate opta fie pentru primirea lor la o adresa specificata, fie pentru ridicarea lor de la unul din ghiseele bancii.
Trebuie sa remarcam faptul ca din punctul de vedere a amabilitatii personalului si a ambiantei in care se desfasoara relatia client-banca, cel mai mult ne-a impresionat sucursala Dorobanti a Raiffeisen Banca Agricola.
Taxa de deschidere a unui cont este cuprina intre 0 si 50.000 lei, iar suma minima ce trebuie depusa in cont in momentul deschiderii acestuia este de 0 – 100.000 lei.
In cazul in care se doreste realizarea unor transferuri de bani din contul curent, acestea se efectueaza pentru toate bancile, in conformitate cu Regulamentul nr. 10/94 al BNR. Astfel, transferul fara numerar pe suport de hartie se poate realiza in aceeasi zi pentru clientii cu cont la aceeasi banca sau in trei sau maximum cinci zile pentru circuitele intra si interjudetene. Comisioanele de retragere de numerar sunt, in general, mai mari in cazul conturilor curente decat in cazul in care sumele sunt retrase prin intermediul cardurilor de la ATM-uri, fiind cuprinse intre 0,35-0,5% din suma retrasa. Un alt punct de diferentiere a ofertei bancilor in ceea ce priveste contul curent sunt comisioanele percepute la efectuarea de plati sau la incasari, plaja de variatie a acestora fiind destul de mare, de la zero la peste 200.000 lei pe tranzactie (variaza si in functie de cat de mare este valoarea tranzactiei).
Sfatul nostru este ca in cazul in care doriti sa aveti costuri de operare in contul curent sa vedeti, mai intai, care este ordinul de marime al sumelor pe care le tranzactionati de obicei (de exemplu, pana in cinci milioane lei sau peste 50 milioane lei), dupa care sa mergeti la mai multe banci, despre care aveti informatii ca sunt sigure, si sa le analizati oferta de comisioane corespunzatoare tranzactiilor dumneavoastra cele mai uzitate.
Produsul saptamanii
Creditul turistic acordat de BCR
Facillitati oferite: HHHHH Accesibilitate: HHHHH Costuri: HHHHH
Recomandari: cea mai buna solutie de finantare a vacantei in strainatate
Trebuie remarcat faptul ca este primul produs al saptamanii, din cele prezentate pana acum, care obtine punctajul maxim: cinci stele.
Din punctul de vedere al facilitatilor oferite cele cinci stele se justifica prin: este acceptata doar o declaratie pe proprie raspundere, din care sa reiasa valoarea aproximativa a excursiei, tara de destinatie si perioada sejurului nu si o adresa de la o societate de turism, cum cer alte banci; cheltuielile ocazionate de respectiva excursie a solicitantului sau – atentie!!!- a sotiei sau copiilor acestuia sunt finantate in proportie de 85% (nu doar in proportie de 70%); ca suma maxima este de 5.000 USD, cea mai mare comparativ cu creditele de acelasi gen date de alte banci. Pentru a obtine, totusi, creditul de 5.000 USD, solicitantul trebuie sa aiba un venit net lunar de 2,6 ori mai mare decat rata ce trebuie rambursata, adica 1.136 USD. Pentru un credit de 1.000 USD, rata este de 87 USD, iar venitul net lunar al solicitantului trebuie sa fie de 227 USD. Nici in privinta garantiilor si veniturilor banca nu este pretentioasa.
E necesar un singur girant si sunt acceptate si veniturile care nu sunt trecute pe cartea de munca, daca acestea au caracter permanent. Adaugand la aceste doua caracteristici si pe aceea ca BCR dispune de una dintre cele mai mari retele de sucursale din sistemul bancar romanesc, se intelege de ce produsul a primit cinci stele si la capitolul acesibilitate.
Din punctul de vedere al costurilor, cele cinci stele se justifica prin aceea ca dobanda perceputa este de doar 8%, cea mai mica din piata pentru creditele de acest fel.