Ilie Bolojan, actualul președinte interimar al României, a fost recent ținta unei amenințări pe platforma TikTok. În urma acestui incident, reprezentanții agenției care colaborează cu TikTok în România au anunțat că au luat măsuri drastice împotriva utilizatorului respectiv.

După o investigație detaliată, contul acestuia a fost interzis definitiv, conform politicii stricte a platformei împotriva mesajelor care promovează violența sau instigă la ură. Acest caz subliniază importanța monitorizării conținutului online și a măsurilor rapide împotriva comportamentului agresiv.

TikTok sancționează comportamentul agresiv al unui utilizator

Platforma TikTok a luat o decizie fermă împotriva utilizatorului care l-a amenințat pe Ilie Bolojan. Acesta  este un admirator și un susținător a lui Călin Georgescu. Mesajul său a strâns peste 100.000 de vizualizări și peste 22.000 de aprecieri.

În urma unei analize detaliate, reprezentanții agenției care gestionează relațiile cu platforma în România au confirmat că acest cont a fost interzis definitiv.

Această acțiune subliniază politica strictă a platformei împotriva mesajelor care promovează violența sau ura.

„Astfel de mesaje nu vor fi tolerate pe platformă”

Într-un comunicat transmis presei, agenția care colaborează cu platforma a explicat că investigația asupra conținutului postat de utilizatorul respectiv a dus la decizia de interzicere a contului.

floryn_cry, cel care a făcut amenințarea la adresa familiei lui Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Captură TikTok

Oficialii platformei au reiterat că TikTok nu permite distribuirea mesajelor care instigă la ură și violență.

„TikTok a luat măsuri pentru a se asigura că astfel de mesaje nu mai sunt distribuite pe platformă. Ca rezultat al acestei verificări, contul a fost interzis permanent.

TikTok nu este o platformă destinată răspândirii convingerilor sau propagandei care încurajează violența sau ura. Platforma nu permite prezența organizațiilor sau persoanelor violente și instigatoare la ură”, au transmis reprezentanții companiei.

Vezi aici mai multe detalii despre respectivele amenințări și reacția judecătorilor în cazul lui bărbatului agresiv.

Platforma menține o politică strictă privind siguranța utilizatorilor

TikTok și-a consolidat în ultimii ani regulile privind siguranța utilizatorilor și prevenirea răspândirii mesajelor cu caracter violent.

Platforma a implementat sisteme avansate de moderare, menite să detecteze rapid conținutul care încalcă regulile comunității. Acest caz subliniază angajamentul rețelei sociale de a combate orice formă de discurs instigator la ură.

Platforma socială își asumă un rol activ în prevenirea conținutului nociv și asigurarea unui mediu sigur pentru utilizatori.

Decizia de a interzice definitiv contul utilizatorului care l-a amenințat pe Ilie Bolojan este o dovadă clară a politicii sale stricte împotriva agresivității online.

Amenințările sunt pedepsite prin lege și atrag sancțiuni penale

Conform legislației în vigoare, orice persoană care amenință pe cineva cu săvârșirea unei infracțiuni sau a unei fapte prejudiciabile poate fi trasă la răspundere penală.

Dacă amenințarea este de natură să provoace o stare de teamă reală victimei, fapta se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Totuși, pedeapsa aplicată nu poate depăși sancțiunea legală prevăzută pentru infracțiunea care face obiectul amenințării. Procedurile judiciare pot fi inițiate doar dacă persoana vătămată depune o plângere prealabilă.

Art. 206
Ameninţarea
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa (in cazul dumneavoastra amenintarea ca vor veni sa va bata) ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.