„Asta înseamnă că apartamentul nu poate fi vândut, donat sau ipotecat”, a explicat Kira Iarmîş pe Twitter. Activele au fost blocate pe 27 august, în cadrul unui proces intentat de o companie de catering din Moscova, conform agerpres.ro

Cel mai cunoscut opozant al Kremlinului

Alexei  Navalnîi a fost transportat cu avionul luna trecută din Rusia la Berlin, după ce s-a îmbolnăvit la bordul unui avion, în Siberia. Medicii germani care l-au îngrijit au afirmat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, cunoscut ca produs al cercetărilor militare sovietice, iar Occidentul a cerut explicaţii Rusiei. Moscova a negat orice implicare şi susţine că nu a primit nicio dovadă privind comiterea unei infracţiuni în acest caz.

O instanţă din Rusia l-a condamnat în octombrie 2019 pe Navalnîi la plata unor despăgubiri de 1.4 milioane de dolari către o firmă de catering, care îl acuzase de calomnie. Tribunalul a stabilit că dizidentul, în solidar cu fundaţia sa anticorupţie FBK şi cu asociata sa Liubov Sobol au produs daune morale companiei respective. Totodată, prin decizia judecătorească s-a ordonat eliminarea de pe internet a unei înregistrări video în care se punea la îndoială calitatea alimentelor livrate de companie.

Instanţa a decis recuperarea de la Navalnîi, Sobol şi FBK a sumei de 88 de milioane de ruble (echivalentă cu 1.14 milioane de dolari), considerată profit nerealizat de firmă din cauza pierderii unui contract de catering, a explicat Iarmîş.

UE ia în considerare sancțiuni împotriva Rusiei

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat joi că Uniunea Europeană cere Rusiei „o anchetă transparentă şi exhaustivă” asupra otrăvirii opozantului Alexei Navalnîi şi aşteaptă să analizeze concluziile acesteia înainte de a lua în considerare eventuale sancţiuni, potrivit AFP, după cum transmite Agerpres.

Teste efectuate de un laborator al armatei germane au oferit „dovezi fără echivoc” că opozantul rus a fost victima unei otrăviri „cu un agent neurotoxic de tip Noviciok”, conform guvernului de la Berlin.

„Facem apel la Rusia să ancheteze transparent şi exhaustiv. Este în interesul Rusiei să aducă răspunsuri, deoarece aceste agent chimic nu este accesibil la liber, şi el a fost utilizat pe teritoriul rus împotriva unui cetăţean rus”, a reacţionat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„În ceea ce priveşte posibile represalii sau sancţiuni: în acest moment, nicio anchetă nu spune cine este vinovat. Vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei, însă pentru asta trebuie lansată ancheta şi trebuie obţinute rezultate. Nu suntem acolo încă”, a insistat el în conferinţa de presă zilnică de la CE.

„Este dificil să vorbim de pedepsire când nu avem încă, la acest stadiu, vinovaţi. Ancheta trebuie să aibă loc şi, prin urmare, vor fi decise etapele suplimentare”, a spus el.