S-au trezit cu conturile bancare blocate din cauza datoriilor

Mai mulți cetățeni români s-au trezit recent cu toate conturile bancare blocate din cauza unor datorii neachitate. Este important ca toți contribuabilii să fie la curent cu aceste informații și să își gestioneze corect datoriile pentru a evita blocarea conturilor și alte consecințe financiare nedorite.

Un constănțean, de exemplu, a descoperit că i s-au blocat conturile pentru o sumă de 216 lei, reprezentând impozitul la casă pe anul 2023. Situații similare se înregistrează și în alte zone ale țării, iar unii contribuabili susțin că nu au primit înștiințări de plată în timp util.

„Am avut și eu, personal, cardul blocat în decembrie pentru 598 de lei. Datorii și impozite și taxe locale Sectorul 2. Nu mi-a venit nicio înștiințare. Am uitat să o plătesc din motive personale”, a declarat un bărbat, conform Știrile Pro TV.

Potrivit experților, popririle pe conturile bancare survin pentru datorii vechi, iar comunicarea întârziată sau deficitară poate contribui la această problemă. Specialiștii fiscal afirmă că, după somația de plată, vine poprirea, iar aceasta poate ajunge și la bănci și în Spațiul Privat Virtual (SPV), transmite stirileprotv.ro.

anaf
Probleme cu Spațiul Privat Virtual de la ANAF / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

O problemă de comunicare din cauza funcționării defectuoase a SPV

Cu toate acestea, există raportări cu privire la disfuncționalități ale platformei ANAF, care pot întârzia sau împiedica comunicarea corectă a datoriilor și plăților.

„Problema este de comunicare pentru că nu funcționează SPV-ul. ANAF-ul în continuare nu încearcă să țină la zi plățile făcute de contribuabili și, deși sunt bani în fișa contului, apar datorii neachitate și vine poprirea”, au detaliat experții fiscali, pentru sursa citată.

Persoanele afectate de popriri pe conturile bancare trebuie să fie conștiente că datoriile ar trebui plătite în aproximativ două săptămâni de la notificare. După ce se face dovada achitării restanței, conturile vor fi deblocate în decurs de câteva zile.

În ceea ce privește suma care poate fi reținută din conturi, aceasta este transmisă de instituțiile financiare prin intermediul sistemului electronic implementat de ANAF. În cazul în care suma depășește valoarea popririi, se va opri doar suma restantă. Totuși, experții avertizează că au existat situații în care cetățenilor li s-a reținut aceeași datorie din toate conturile bancare pe care le aveau deschise.

Această problemă poate fi accentuată de existența unor taxe noi, cum ar fi „taxa pe lux”, introdusă recent pentru români, care vizează deținătorii de bunuri de mare valoare și trebuie plătită până la data de 30 aprilie.