Piata de capital elvetiana este perceputa in exterior ca o prelungire liberala a unui sistem bancar conservator. In timp ce bancile elvetiene sunt extrem de precaute la orice plasament privat, cea mai buna oportunitate de a castiga pe seama depozitelor sunt plasamentele in fonduri de investitii, bonduri sau obligatiuni. Tocmai din acest motiv, piata de capital elvetiana este una dintre cele mai dezvoltate piete europene pe acest segment. La bursa elvetiana se pot face investitii in 300 de fonduri, 1.876 bonduri sau 2.606 tipuri de obligatiuni. Prin comparatie, numarul companiilor listate in bursa elvetiana este destul de mic: 481 de titluri sunt listate pe aceasta piata. Desi numarul companiilor nu este foarte mare, capitalizarea bursiera pentru Zurich este cu 50% mai mare decat capitalizarea bursei germane.
Valoarea capitalizarii bursiere – 643,7 miliarde de euro – spune mult despre interesul manifestat de investitori pentru piata de capital elvetiana. In ceea ce priveste companiile elvetiene ale caror actiuni sunt listate in bursa, acestea au castigat increderea investitorilor pe baza unor principii preluate de la sistemul bancar: precizie de ceasornic in realizarea si evaluarea investitiilor, precum si prognozele extrem de realiste asupra profiturilor. Din aceasta cauza, actiunile listate in bursa elvetiana nu inregistreaza, decat in cazuri foarte rare, cresteri sau scaderi spectaculoase ale preturilor.
Totusi, jocul de bursa, chiar si in Elvetia, implica riscuri destul de mari pentru cei care cunosc mai putin piata sau au mai greu acces la informatii. Din acest motiv, brokerii recomanda investitiile in bonduri sau fonduri de investitii, astfel incat de banii investitorilor sa se ocupe persoanele implicate direct in activitatea de investitii. Un argument solid in acest sens a fost scaderea generala a pietei bursiere din ultimul an. Desi recesiunea economiei mondiale a avut un impact mai redus in Elvetia decat in alte burse europene, portofoliile investitorilor individuali au avut mai mult de suferit decat cele ale fondurilor de investitii. In timp ce actiunile companiilor listate pe piata elvetiana au scazut in acelasi ritm cu indicele general al pietei – SMI -, indicatorii fondurilor de investitii au pierdut doar 60-70% din valorea deprecierii indicelui bursier. Aceste diferente au determinat si o reorientare a plasamentelor in toamna anului trecut, cand volumul plasamentelor in fonduri de investitii a crescut in detrimentul plasamentelor in actiuni.
· aproximativ 1.876 emisuni de bonduri pentru cei care nu-si
asuma riscuri mari in plasamente

· peste 2.600 de emisiuni de obligatiuni sau alte titluri de
valoare, care ofera castiguri
putin mai mari decat dobanzile bancare

· aproximativ 300 de fonduri de investitii cu grad de risc diferit si cu plasamente pe toate pietele de capital, in functie de interesele investitorilor

· 481 de companii elvetiene listate, din care mai putin de o treime
ofera dividende sub forma de lichiditati, iar restul emit noi actiuni ce sunt distribuite gratuit.

Indicele SMI: jos, tot mai jos

Indicele bursei elvetiene a scazut in ultimul an, marcand recesiunea economica si implicit reducerea sumelor plasate in bancile si pe piata de capital din aceasta tara.

Nestle: evolutie amara

Renumitul producator de dulciuri a inregistrat o plafonare a vanzarilor, determinata de reducerea consumului, dar si de concurenta tot mai mare cu produse pirat.

Zurich financ n:
semne de stabilizare

Incepand cu vara anului 2002, interesul investitorilor pentru titlurile Zurich Financ N a scazut ca urmare a rezultatelor financiare slabe ale companiei si ale perspectivelor de dezvoltare limitate.