Introducerea în constituţie a principiului privind echilibrarea conturilor publice şi verificarea bugetului de stat de către un organism independent sunt două dintre angajamentele pe care Italia le-a luat în faţa partenerilor europeni. Primul pas ca aceste prevederi să fie aprobate definitiv a fost făcut miercuri de către Camera Deputaţilor, care a aprobat cu 464 de voturi acest proiect de lege. Doar 11 deputaţi s-au abţinut şi nu s-a înregistrat niciun vot împotrivă. Cotidianul subliniază în context că mesajul prim-ministrului Mario Monti privind coeziunea naţională, transmis în cursul zilei de la Bruxelles după întâlnirea miniştrilor economiilor europeni, a fost înţeles.
Textul va fi dezbătut joi de către Senatul italian. Potrivit constituţiei, acesta va fi aprobat definitiv după o a doua sesiune de vot la cele două Camere. Acest lucru este prevăzut pentru 28 februarie 2012. Aprobarea în unanimitate a legii va evita organizarea unui referendum pentru aprobarea reformelor constituţionale. Rezultatul votului de miercuri este un semnal pentru pieţele de capital şi pentru partenerii europeni despre intenţia Italiei de a întreprinde o strategie de rigurozitate fiscală.
Ministrul privind relaţiile parlamentare, Piero Giarda, a explicat că ‘în acest fel, Statul va asigura un echilibru între venituri şi cheltuieli, ţinând cont de etapele pozitive şi cele negative ale ciclului economic’. În cazul în care vor fi depăşite limitele, se va propune un plan de reintegrare financiară. Prin urmare, dacă un an se va încheia în pierdere, guvernul va avea obligaţia să recupereze anul următor pentru a nu permite creşterea debitului.
Legea va prevede şi stabilirea limitei maxime a raportului dintre debitul public şi Produsul Intern Brut şi la ce cifre se va interveni prin planuri de austeritate.
Sursa: Agerpres