Convocatoarele AGA au scumpit actiunile

cresteri si descresteri mai mari ale cursurilor principalelor actiuni decat in mod obisnuit, acestea fiind inregistrate chiar si in timpul aceleiasi sedinte de tranzactionare", spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.Sfarsitul saptamanii a adus la Bursa de Valori Bucuresti scaderea preturilor, dupa ce la mijlocul perioadei au fost inregistrate maxime istorice ale cotatiilor principalelor actiuni.Corectia preturilor a inceput inca din sedinta de joi, cand in piata au incep

cresteri si descresteri mai mari ale cursurilor principalelor actiuni decat in mod obisnuit, acestea fiind inregistrate chiar si in timpul aceleiasi sedinte de tranzactionare”, spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.Sfarsitul saptamanii a adus la Bursa de Valori Bucuresti scaderea preturilor, dupa ce la mijlocul perioadei au fost inregistrate maxime istorice ale cotatiilor principalelor actiuni.Corectia preturilor a inceput inca din sedinta de joi, cand in piata au inceput sa fie mai multi vanzatori decat cumparatori, ceea ce a determiat scaderea cotatiilor, iar in sedinta de vineri, tendinta de scadere a preturilor a fost si mai evidenta: „Probabil ca joi a fost un numar mic de investitori care si-au marcat (incasat) profitul dupa cresterea generalizata a preturilor, fapt ce i-a antrenat vineri si pe cei care erau nehotarati”, spune Genia Tabara, trader la Romintrade. Saptamana trecuta titlurile SNP Petrom au revenit in forta in atentia investitorilor, dupa o perioada in care cotatiile au stagnat, fiind in neconcordanta cu evolutia pietei din ultima perioada. Actiunile companiei petroliere au atins un nou maxim istoric in aceasta saptamana, unii investitori platind si 1.750 lei/actiune, ceea ce reprezinta o crestere de 14,37% inregistrata in sedinta de luni. In ultimele doua sedinte de tranzactionare ale saptamanii, cotatia acestor titluri s-a conformat tendintei de scadere a pietei, insa per total, a incheiat saptamana in crestere cu 5%.Singura actiune importanta al carui pret a evoluat contrar tendintei generale a Bursei de Valori Bucuresti a fost Turbomecanica. Pe fondul informatiilor aparute in presa privind dizolvarea asociatiei salariatilor, care detine 63,62% din capitalul social, cursul acestor actiuni a crescut cu 31%, ajungand la o valoare de 55.000 lei/actiune, cel mai mare nivel inregistrat in ultimele 52 de saptamani. Convocarea Adunarii Generale a actionarilor Impact pentru aprobarea majorarii capitalului social cu suma de 63 de miliarde de lei a indus investitorilor un interes crescut pentru acest emitent, pretul maxim platit de ei fiind de 6.000 lei/actiune, in crestere cu peste 7% fata de valoarea inregistrata in sedinta precedenta. Actionarii inregistrati la sfarsitul zilei de 12 martie, data de referinta, pot subscrie actiuni Impact la pretul de 2.200 lei/actiune, intr-o proportie de circa 16,5% cu detinerile de la data de referinta. Ulterior, cotatia actiunilor Impact a revenit la un pret mediu de 5.851 lei/actiune.Si pretul actiunilor Bermas Suceava a fost influentat de convocarea AGA. Pe ordinea de zi se afla si majorarea capitalului social cu suma de 22,6 miliarde lei, prin emiterea unui numar de 3,2 milioane de actiuni noi, majorare rezultata in urma incorporarii in capitalul social a rezervelor rezultate din profitul net nerepartizat in anii anteriori. Actionarii prezenti la data de inregistrare ar putea beneficia cu titlu gratuit de 34 de actiuni la fiecare 100 detinute.

Corectie… doar un intermezzo?
Horatiu Hausi
16 februarie 2004. In piata exista sentimentul unei corectii a preturilor. Personal nu cred ca va fi o corectie generala. Bancile fac o pauza dupa urcusul de pana acum, insa SIF-urile sunt inca in crestere. Societatile care au raportat rezultate bune cred ca se vor mentine in trend ascendent. Am asemenea asteptari de la: Apcarom, Impact, Bermas, Siretul, Antibiotice, santierul Naval Orsova.17 februarie. Se prefigureaza o saptamana linistita, insa volumul ramane ridicat, ceea ce constituie un semnal pozitiv. Din perspectiva rezultatelor preliminate, consider ca o serie de actiuni se tranzactioneaza la un pret prea mare si ma gandesc la Armatura, Electrocontact, Rompetrol si Rolast. La Alro si Antibiotice rezultatele sunt bune. Impact anunta AGA Extraordinara. Propuneri interesante: o majorare de capital cu 63,3 milioane de actiuni la un pret de 2.200 lei pe actiune, incheierea unui contract de leasing de 6,5 milioane euro si contractarea unui credit de 1,2 milioane euro. E clar ca Impact are nevoie de finantare ca de aer, dar acest fapt nu este un aspect negativ: IMP are capacitatea de a produce profit; cu cat finantarea creste si profitul creste, fiind diminuata insa rata profitabilitatii datorita costurilor de finantare.18 februarie. Pe forumul Vanguard, in predeschiderea sedintei se discuta despre Impact si Banca Transilvania. IMP a deschis la 6.000 lei. Va fi o zi cu volum apreciabil pe acest titlu. Cresterea puternica de la Azomures m-a surprins, si din discutiile de pe forum se pare ca nu doar pe mine. Incep sa ma gandesc la SNP; nu din cauza rezultatelor sau a unor informatii noi, ci din perspectiva fluxului de capital care a intrat in piata in 2004 si care deocamdata a ocolit SNP.19 februarie. Dupa ora 12 piata a inceput sa se agite si preturile sa scada. Desi nu se poate vorbi inca de o corectie, investitorii sunt in asteptare. Observ o maturizare a investitorilor: piata nu mai poate fi condusa la fel de usor ca in trecut.20 februarie. Se vorbea ieri de o corectie. Azi piata e linistita. Corectia va fi mai curand o pauza – absolut normala – dupa o perioada de crestere sustinuta (+17% pe indicele BET de la inceputul anului). Mi-a atras atentia Turbomecanica, actiune care creste contrar tendintei generale. Motiv: societate buna la care actionarul majoritar – Asociatia „Turboact” – se dizolva in martie. si Bermas imi face cu ochiul: urmeaza o majorare de capital cu distribuire de actiuni gratuite (34 noi pentru 100 detinute), prin incorporarea rezervelor in capitalul social.