Valentin Iordache
Nu mai exista cineva care sa nu aiba cunostinta de site-urile de Internet de pe care se pot trimite SMS-uri (Sistemul de Mesaje Scurte) pe telefoanele mobile. Totul a iceput cu celebrul site din Africa de Sud https://www.mtn. co.za, din care se puteau trimite mesaje scurte gratuit pe telefoanele mobile, singura restrictie fiind limitarea la numai zece mesaje.
Pentru Rominia, ica de acum doi ani de zile, pentru reteaua Connex, se putea configura direct pe telefonul mobil un centru de servicii din Africa de Sud (ulterior, au aparut centre de servicii si i Cehia si Turcia), cu ajutorul caruia se puteau trimite mesaje scurte gratuit pe orice retea GSM din lume, inclusiv pe Dialog.
Astfel, reteaua operatorului GSM MobiFon a fost supraicarcata si, i cele din urma, a fost limitat accesul la un singur centru de servicii, cel al operatorului. Mobil Rom a introdus acest serviciu mai tirziu si, profitind de experienta nefasta a Connex-ului, a limitat din start accesul la un singur centru de servicii.
Ceea ce a ramas acum fara posibilitatea limitarii din partea operatorilor de GSM din Rominia sunt site-urile de Internet de pe care ica se mai pot transmite mesaje scurte. Cel mai la moda acum este www.quios. com. Sistemul este destul de simplu: utilizatorul acceseaza acest site si tasteaza i fereastra Q-messenger, numarul de telefon precedat de un „+4” si apoi i caseta urmatoare mesajul pe care doreste sa il transmita. Numarul maxim de caractere este de 128 plus 20 de caractere, rezervate pentru mesajul „-visit www.quios. com”, care este adaugat la toate mesajele transmise. Serviciile acestui site sunt folosite i mod indirect si de alte citeva site-uri.
O alta facilitate de comunicare pe care ne-o ofera Internetul este posibilitatea de a da telefoane internationale. La iceput, au aparut sistemele de telefonie de genul NetMeeting, care aveau dezavantajul ca ambii parteneri ai conversatiei trebuiau sa detina cite un PC multimedia cu software de telefonie identic si sa fie simultan pe Internet.
Sistemul Voice on the Net sau Voice over IP este o tehnologie dezvoltata i jurul anilor 95, prin care vocea, „pachetizata” i timp real cu ajutorul unor placi de digitizare (placi de sunet sau hard dedicat – ex.: Jack Phone), este transmisa prin intermediul Internetului pina la un destinatar, sub forma de pachete IP, putind fi decodata si reprodusa la acesta. Astfel se asigura o comunicatie vocala punct-la-punct, similara cu convorbirile telefonice.
Telefoane internationale la pret de apeluri locale
Primul si cel mai important dintre avantaje, cel care a si „impulsionat” dezvoltarea aplicatiilor de tip VoIP si investitiile unor mari companii i aceasta tehnologie, a fost reprezentat de costul mai redus al convorbirilor telefonice, i mod special cele internationale (long distance calls). Daca aceasta tehnologie este folosita acum de mari companii precum American Express, British Telecom, McDonnell Douglas, Lockheed Martin, IBM, Motorola, aceasta se datoreaza i principal reducerii costurilor convorbirilor prin investitii mici i echipamente.
Pe termen lung isa, se preconizeaza ca aceste avantaje vor fi diminuate atit prin efortul companiilor de telefonie de a reduce tarifele, cit si prin reglementarile menite sa ilature acest avantaj.
Telefonia pe Internet reprezinta o tehnologie ce imbraca foarte multe forme aplicative: convorbire PC la PC, PC la telefon si telefon la PC „Net2Phone”, telefon la telefon prin intermediul Internetului „Net2Phone Direct”, transmisia de fax pe Internet „Net2Fax”, conexiunea directa cu un operator dintr-o aplicatie „Web Click2Talk”.
Net2Phone este o aplicatie software care permite utilizatorilor de Internet sa apeleze orice telefon din lume prin intermediul acestei retele, la costuri mai reduse. Aplicatia este folosita i prezent de peste 350.000 de clienti din 185 de tari si poate fi obtinuta din Internet de la adresa https://www.net2 phone.com/net2 phone/. Net2Phone cuprinde o interfata grafica de forma unui telefon, echipata cu „receptor”, taste pentru format numere de telefon si formare rapida (din agenda).
Dupa instalare, utilizatorii primesc un numar unic de cont si isi aleg propriul PIN (Personal Identification Number), ca o masura de securitate suplimentara. Initial, contul are o valoare nula (0 USD) permitind doar apeluri la telefoanele „fara taxa” (800) si urgenta (888) din Statele Unite. Dupa alimentarea contului prin cumpararea unor cartele valorice Net2Phone, utilizatorii isi pot alimenta contul cu valoarea cartelei cumparate si pot icepe sa foloseasca Net2Phone pentru apeluri i lumea itreaga.
Cerintele minime necesare utilizarii acestei aplicatii sunt cel putin un PC, de preferinta Pentium/133 MHz sau superior, care sa aiba o placa de sunet full-duplex plus boxe si microfon sau, daca este posibil, casti cu microfon (pentru a se evita fenomenul de microfonie). De asemeni, este nevoie de un modem de acces la Internet de minimum 28 Kbps si, evident, de un cont de acces la Internet plus un cont Net2Phone.
RomTelecom concurat pe Internet
Acest sistem, dupa cum am amintit, este contra cost, dar la niste tarife cu mult sub cele practicate de RomTelecom sau majoritatea operatorilor de telefonie clasica din lume. Totusi, exista modalitati prin care utilizatorii de Internet pot suna pe telefon i mod gratuit. in realitate, costul convorbirilor telefonice este recuperat prin publicitatea pe care
si-o fac diverse firme i site-urile care ofera aceste servicii.
Unul dintre aceste site-uri este https://www.dialpad.com. Aici, oricine se poate conecta, isi poate crea un cont gratuit si poate suna pe orice telefon (mobil sau fix) din Statele Unite. Procedura presupune citiva pasi: la prima utilizare se instaleaza de pe Internet o aplicatie simpla, ca extensie a programului de navigare (Netscape sau Internet Explorer), apoi trebuie permisa rularea aplicatiei respective prin apasarea butonului „Grant” si, i final, se va deschide o fereastra specifica unui applet Java, cu ajutorul careia putem forma numarul de telefon. Dezavantajul acestui site este acela ca singurele numere apelabile sunt cele din Statele Unite ale Americii.
Un alt site este www.hottelephone.com. Procedura este relativ similara, numai ca de aici se poate telefona i 30 de tari, dintre care: Australia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelanda, Singapore, Taiwan, Statele Unite, Insulele Virgine si majoritatea statelor europene. Totusi, singura tara din Europa de Est este Rusia. Dezavantajul acestui site este, pe linga bannerele publicitare si site-urile sponsorilor care se deschid la fiecare numar apelat, acela ca durata maxima a unei convorbiri este de 20 de minute, dupa care convorbirea este automat itrerupta.
Toate aceste facilitati pe care le ofera Internetul vor conduce la reduceri din ce i ce mai mari ale tarifelor practicate de operatorii de telefonie clasica si a comunicatiilor, i general, si vor genera schimbari majore i tehnologia folosita i prezent i comunicatii.
Microsoft vrea convorbiri gratuite pe internet
Compania Microsoft pune la cale introducerea unei facilitati care sa permita efectuarea de convorbiri gratuite i noua sa versiune de MSN Messenger. Cu noul software, utilizatorii de MSN Messenger al Microsoftului vor putea sa isi foloseasca computerul pentru a realiza convorbiri cu orice alt computer din lume si la orice numar de telefon din Statele Unite si Canada. Convorbirile vor fi gratuite, o data ce utilizatorul foloseste acest nou program si subscrie la site-ul companiei. Tehnic, apelurile nu sunt de distanta lunga. Software-ul MSN Messenger, licentiat de la subsidiara AT&T, Net2Phone, ruteaza apelul catre compania locala a celui care primeste apelul, companie care va trata astfel apelul ca pe unul local.
Din cauza rutarii, calitatea sunetului poate fi variabila. in functie de viteza conexiunii la Internet, apelurile vor suna ca cele de pe telefonul mobil. Totodata, vor putea exista itirzieri de jumatate de secunda care pot itrerupe sirul convorbirii. Cu aceasta lansare, Microsoft spera sa puna mina pe o parte din piata Instant Messaging, dominata de America Online, cu 59 de milioane de utilizatori iregistrati.