Premierul grec Giorgos Papandreou s-a oferit să demisioneze pentru a face posibilă formarea unui guvern de coaliţie, după ce miercuri au avut loc proteste violente la Atena împotriva planului de austeritate al guvernului socialist, informează surse de rang înalt din cadrul cabinetului.
Televiziunea elenă de stat, NET, citată de AP, confirmă faptul că premierul Papandreou negociază cu conservatorii, care însă au condiţionat o venire la guvernare de plecarea şefului socialiştilor.
Surse guvernamentale de rang înalt susţin că premierul socialist Giorgos Papandreou i-a spus liderului Partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras, că ar fi dispus să se retragă din fruntea guvernului dacă s-ar forma un guvern de uniune care să ducă la îndeplinire planul de austeritate convenit cu UE şi FMI.
"Premierul Papandreou a vorbit astăzi cu dl Samaras şi a precizat că, dacă cele două formaţiuni ajung la un acord asupra unui plan-cadru de măsuri de reformă economică şi politică cu ţinte specifice, el ar fi dispus să se retragă din funcţie", a declarat respectiva sursă guvernamentală.
Informaţia este confirmată de televiziunea elenă de stat NET. Oficialii guvernamentali nu au comentat informaţia, dar conservatori de la vârful partidului au spus că un guvern de uniune este posibil, dar cu preţul plecării lui Papandreou.
"Cel mai important membru al echipajului este căpitanul, iar căpitanul trebuie să plece. Dacă ne unim forţele, am putea merge împreună la creditori să negociem şi, normal, rezultatele ar fi mai bune", a declarat vicepreşedintele conservator Theodoros Karaoglou.
Peste 25.000 de greci furioşi s-au adunat miercuri în faţa parlamentului pentru a demonstra împotriva noilor reduceri de cheltuieli presupuse în cadrul unui al doilea plan de salvare.
În piaţa Syntagma, protestatarii au aruncat cu cocteiluri Molotov în sediul Ministerului de Finanţe, iar poliţiştii au tras asupra lor cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Potrivit AP, cel puţin 20 de persoane au fost arestate.
Partidul PASOK al lui Papandreou deţine încă majoritatea în parlament, dar sprijinul public este tot mai scăzut, parlamentarii au început să dezerteze, iar numeroşi miniştri sunt numulţumiţi de privatizările impuse de creditorii internaţionali. Unul dintre deputaţii socialişti a anunţat în cursul nopţii de marţi spre miercuri că este independent, reducând majoritatea PASOK la doar cinci locuri în parlamentul de 300.
SURSA: Agerpres