”Astăzi, 11 februarie 2022, în cadrul şedinţei comune a Guvernului României şi al Republicii Moldova, a fost semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state.

Acordul a fost încheiat pe o perioadă iniţială de 5 ani. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei a Republicii Moldova (ANRCETI) şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au acordat asistenţă tehnică la negocierea şi redactarea acestui acord în beneficiul utilizatorilor de comunicaţii electronice din celor două state”, scrie în documentul pus la dispoziție de ANCOM.

Acest parteneriat vizează o colaborare strânsă între cele două state în scopul de a scade tariful de pe piața serviciilor de telefonie mobilă în roaming la nivel internațional atât pentru convorbirile verbale cât și pentru mesaje și internet pe mobil.

Declarațiile instituțiilor responsabile

”Semnarea acestui acord este o încununare a eforturilor continue ale autorităţilor ambelor state din ultimii ani. Ne bucurăm că ne-am atins acest deziderat şi că utilizatorii de servicii de comunicaţii electronice din cele două state vor putea comunica la tarife cât mai apropiate de cele naţionale”, a specificat Președintele ANCOM în legătură cu evenimentul la care a luat parte.

Această ofertă vine în contextul în care România a semnat un alt acord care să susțină economia Republicii Moldova și prin intermediul căruia să ajute la alinierea acestei țări la Uniunea Europeană.

Totodată, acordul care privește fluidizarea rețelei telefonice internaționale dintre România și Republica Moldova va intra în vigoare la scurt timp după ce toate procedurile necesare pe care cele două instituții responsabile, ANCOM, respectiv ANRCETI vor finaliza procedurile necesare implementării acestei noi facilități de comunicare.

”Utilizatorii din ambele state au mare nevoie să poată comunica între ei, peste frontieră, fără grija facturilor mari. Implementarea acestui acord ne va permite să luăm măsurile necesare pentru ca cetăţenii să simtă efectele directe ale acestuia”, a declarat vice-directorul ANRCETI, Andrei Muntean despre nevoia unei comunicări mai fluide dintre cele două state.