„Centrele de vaccinare vor fi, pe de o parte, la nivelul spitalelor, care vor vaccina personalul propriu, şi vor fi înfiinţate centre de vaccinare fixe şi centre de vaccinare mobile – caravane, care vor asigura vaccinarea persoanelor care sunt greu deplasabile, de exemplu în mediul rural, sau a persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, echipe mobile de vaccinare vor asigura, în parte, vaccinarea persoanelor din infrastructura esenţială critică”, a declarat medicul.
Acesta a spus că, în cel mai fericit scenariu, primele doze de vaccin sunt aşteptate în România în a doua jumătate a lunii decembrie, iar în scenariul pesimist – în lunile ianuarie-februarie.
Când vom avea primele doze de vaccin?
„În cel mai fericit caz, ne aşteptăm ca în a doua jumătate a lunii decembrie să avem disponibile primele doze de vaccin, cel puţin de la o companie producătoare. În scenariul pesimist, probabil că vom vorbi de luna ianuarie – februarie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că ar fi vorba despre cel puţin 2,4 milioane de doze de la AstraZeneca şi, probabil, tot atâtea de la Pfizer. „Din 1.200.000 de doze noi putem vaccina circa 600.000 de persoane. În acest moment, în sistemul medical sunt estimate circa 250.000 – 300.000 de persoane. Cu siguranţă noi vom acoperi mai mult decât personalul medical şi tot ce înseamnă personal auxiliar din domeniul sănătăţii şi domeniul asistenţei sociale şi foarte probabil vom începe şi campania de vaccinare pentru persoanele vulnerabile – vârstnici şi cei cu boli cronice, în paralel cu vaccinarea persoanelor care desfăşoară activităţi în infrastructura critică”, a arătat medicul.
Principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino
Dr. Valeriu Gheorghiţă a menţionat că principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino. „Vor exista, pe lângă Institutul Cantacuzino, încă şase centre regionale, respectiv în locaţia a şase spitale militare, care vor fi prevăzute – şi există aparatura – cu aceste congelatoare de minus 80 de grade care au capacitatea de stocare a unui număr mare de doze. (…) La minus 80 de grade dozele rezistă timp de şase luni, însă datoria noastră este să epuizăm cât mai rapid aceste doze, pentru că nu putem să lărgim la nesfârşit capacitatea de stocare. În permanenţă vom avea tranşe de vaccinuri care ne vor fi livrate şi atunci noi trebuie să asigurăm în paralel şi consumul acestor doze”, a subliniat specialistul.
Medicul a arătat că tot procesul de vaccinare se va efectua în urma unei planificări, în mod deosebit pentru sistemul medical şi de asistenţă socială şi în baza unor programări electronice pentru celelalte categorii de persoane, iar programarea se poate face fie electronic, fie telefonic, fie prin intermediul medicului de familie, dar toate datele se vor revărsa în aceeaşi platformă comună tocmai pentru a avea o evidenţă cât mai clară a numărului persoanelor imunizate.