Pe baza mărturiilor depuse de nişte foşti angajaţi, publicaţiile elveţiene au ajuns la concluzia că o parte din fondul de 35 de milioane de franci ai fundaţiei caritative Optimus, fundaţie deţinută de banca elveţiană UBS, proveneau din evaziune fiscală.

Un client al băncii UBS a făcut donaţii către Optimus de câteva sute de mii de franci, bani pe care nu i-a declarat fiscului american.

Fundaţia Optimus a fost creată în 1999 de către UBS şi de foarte multe ori banii care aparţineau fundaţiei erau investiţi pe pieţe de capital, practică pe care unii lideri de ONG-uri din Elveţia au condamnat-o, considerând că veniturile unei astfel de fundaţii nu pot fi utilizate pentru acumularea de bani, ci pentru îndeplinirea scopurilor pentru care a fost creată.

Proteste împotriva secretului bancar din Elveţia

Pe pagina oficială de Internet a fundaţiei Optimus sunt prezentate câteva proiecte în care aceasta este implicată, proiecte care vizează sprijinirea copiilor din ţările defavorizate.  

UBS este implicată într-un amplu scandal de evaziune fiscală cu statul american, scandal care s-a transformat într-o adevărată luptă împotriva secretului bancar practicat de Elveţia, în urma refuzului băncii de a furniza o listă ce cuprinde clienţi de-ai săi care au fraudat statul american nedeclarându-şi toate veniturile.

SURSA: Le Temps