În România mor din cauza pneumoniei mai mulţi copii decât în India, Bangladesh sau Nigeria, potrivit Societăţii Române de Pediatrie Infantilă. Deşi este disponibil de mai mult timp pe piaţă, vaccinul anti-pneumococ nu este foarte accesibil, pentru că preţul său, în medie de 250 de lei, trebuie plătit intergral de părinţi. Alte ţări, cum ar fi Grecia, Polonia sau Bulgaria, au introdus acest vaccin în programul naţional de imunizare.
Pneumonia rămâne principala cauză a mortalităţii infantile în lume şi în România, potrivit Societăţii Române de Pediatrie Infantilă. Ţara noastră înregistrează cea mai mare rată de mortalitate infantilă din această cauză, la nivel mondial – 29% – mai mare decât în India, Bangladesh, Nigeria.
În România, vaccinarea anti-pneumococ este disponibilă de mai mult timp pentru a creşte protecţia împotriva bolilor pneumococice invazive şi non-invazive – câteva zeci de mii de copii fiind imunizaţi până acum împotriva efectelor pneumococului.
Costul vaccinării împotriva pneumococului este suportat însă de către părinţi în România, în timp ce multe dintre ţările din vecinătatea ţării noastre, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ în programele naţionale.
Anul trecut, 1,3 milioane de copii sub 5 ani au murit în întreaga lume din cauza acestei boli prevenibile şi tratabile.
În cadrul campaniei ”Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie marchează pe 12 noiembrie Ziua Mondială a Pneumoniei, cu scopul de a atrage atenţia asupra acestei boli prevenibile care rămâne principala cauză de deces la copiii sub 5 ani, atât la nivel internaţional, cât şi în România, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cu această ocazie, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarmă asupra incidenţei ridicate a acestei boli în România.
Cu ocazia acestei zile, mii de părinţi care au trecut astăzi prin staţiile de metrou Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei au semnat petiţia pentru susţinerea introducerii vaccinului pneumococic! în programul naţional de imunizare.
"În prezent doar 2% dintre părinţii din România îşi permit să cumpere acest vaccin pentru micuţii lor, de aceea sperăm că autorităţile vor lua deciziile necesare pentru ca cei 200.000 de copii care vin pe lume în fiecare an în ţara noastră să fie protejaţi. Nu trebuie să uităm că în Uniunea Europeană 23 de state au introdus deja acest vaccin în calendarul de imunizări gratuite, iar copiii din România merită aceleaşi drepturi", a declarat Andreea Marin Bănică, ambasadorul campaniei Coaliţa pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi preşedintele Fundaţiei Preţuieşte Viaţa. Aceasta a stat de vorbă cu trecătorii de la metrou pentru a-i informa despre pericolul bolilor pneumocice, principala cauză de deces infantil la nivel mondial, dintre bolile prevenibile prin vaccinare.
În ghidul său, ”Recomandări de vaccinare în pediatrie”, Societatea Română de Pediatrie menţionează vaccinarea împotriva pneumoccocului şi Haemophilus Influenzae tip B (Hib) ca fiind cea mai eficientă metoda de prevenire.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Pneumoniei, SRPED se alătură organismelor internaţionale pentru a sublinia importanţa respectării unor reguli simple şi accesibile pentru prevenirea sau tratarea bolii precum şi necesitatea ca părinţii să poată recunoaşte semnele de pericol ale bolii.
”Sperăm ca prin această campanie să îmbunătăţim cunoştinţele despre această boală neglijată pentru a reduce decesele copiilor prin pneumonie”, a declarat Victor Olsavsky, reprezentatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.
Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea în vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei (aprobarea fiind diferită de la ţară la ţară, în funcţie de opinia agenţiilor de reglementare) la sugari şi copii, de la 6 săptămâni de viaţă până la 5 ani.