Carmen Iorgulescu, psiholog şi coordonator KEN Academy, împărtăşeşte câteva ponturi părinţilor, pentru CSID.ro.

„Chiar dacă ai impresia că lecţiile de educaţie financiară pe care i le oferi de la cele mai mici vârste sunt vorbe aruncate în van, nu este deloc aşa. Pe măsură ce îi vorbeşti despre bani şi despre importanţa economisirii, va începe să-şi însuşească noţiunile, să înţeleagă ce înseamnă cumpărături eficiente şi să facă diferenţa între moft şi necesitate. Pe termen lung, beneficiile sunt uriaşe: însuşindu-şi natural şi progresiv regulile de gestionare a banilor, va reuşi la maturitate, fără prea mare efort, să cunoască valoarea banului, să-şi aprecieze cum trebuie munca, să fie eficient în administrarea bugetului familiei şi, nu în ultimul rând, să-şi facă propriile strategii de creştere a veniturilor”, spune Carmen Iorgulescu.

Copiii trebuie să aibă propria puşculiţă

Copiii mai mari, trebuie să aibă trei puşculiţe, una pentru fiecare din funcţiile banilor: cheltuială, economisire, donaţie. De fiecare dată când câştigă bani, încurajează copilul să împartă banii în cele trei puşculiţe. Un copil trebuie să înţeleagă că banii pot juca roluri diferite în viaţa de zi cu zi.

Copilul trebuie să stabilească un obiectiv de economisire

Ajută-l să îşi stabilească un obiectiv pentru care economiseşte. Astfel totul va avea un sens pentru el şi te va ajuta şi pe tine, părinte, să-i explici de ce nu îi satisfaci o poftă ”acum”.

Învăţa-l de mic noţiunile de depozit şi dobândă

”Dacă îţi păstrezi banii în puşculiţa de economisire timp de o lună, eu voi contribui la efortul tău şi îţi voi da încă X lei; uite aşa atunci vei avea mai mulţi bani”. Scopul nu este doar acela de a economisi, ci şi de a învăţa să aştepte, stimulat de perspectiva de a câştiga doar abţinându-se de la cheltuieli.

Vânătoarea de oferte

Aceasta este o lecţie valoroasă pentru orice copil. Fie online, fie direct în magazine, părintele se poate abona la newslettere, poate urmări periodic siteuri pe care se găsesc obiectele preferate ale copilului. Astfel, promoţiile din magazine pot fi vânate şi cumpărate la cel mai bun preţ. Copilul va observa practica părintelui şi va devein un reflex şi pentru el, pe viitor.

Lecţia micului antreprenor

Învaţă-l pe cel mic, de foarte devreme, că poate câştiga bani făcând diverse lucruri. Nu trebuie să îl plăteşti pentru lucrurile pe care trebuie să le facă, însă trebuie  încurajat să facă mici comisioane pentru vecini, rude şi prieteni, să îşi deschidă un mic magazin / stand de vânzare cu creaţiile lui, etc.