Copiii fac mai puțin sport decât înainte de pandemie. Închiderea școlilor a dus la efecte semnificative

Sursa: Dreamstime

Restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus au schimbat și obiceiurile copiilor la nivel mondial. Cei mici au ajuns să facă mai puțin sport și au ales să se refugieze în tablete sau în telefoane.

Viața copiilor din întreaga lume s-a schimbat complet odată cu pandemia de coronavirus. Cel mai recent studiu de meta-analiză realizat pe 14.000 de copii și publicat luni confirmă efectele restricțiilor impuse în ultimii doi ani de zile.

Mai exact, sursa citată arată că la momentul actual, copiii din întreaga lume fac cu 20% mai puţin sport decât înainte de pandemie, iar acest lucru are un efect destul de mare asupra dezvoltării fizice și mentale, avertizează cercetătorii.

Studiul a fost publicat în JAMA Pediatrics, iar conform datelor centralizate, odată cu restricțiile impuse de autorități, dar și cu închiderea școlilor, cei mai mulți copii, fie ei energici au nu au ajuns să stea în case și să petreacă din ce în ce mai mult timp la televizor sau pe tablete.

Copiii din întreg lume fac cu 20% mai puţin sport decât înainte de pandemie

Menționăm faptul că acesta nu este singurul studiu care confirmă efectele pandemiei de coronavirus. Alte 22 de studii internaționale realizate în ultimii doi ani de zile au arătat că cei mici au făcut mult mai puţin sport începând cu ianuarie 2020.

În cadrul studiului publicat luni se menționează că în perioada lockdown-ului, atunci când școlile au fost închise, 1,5 miliarde de elevi din întreaga lume au fost nevoiți să stea în case.

Având în vedere că școala s-a realizat online, marea majoritate au fost nevoiți să își petreacă timpul în fața tabletelor sau a calculatorului. Pe de altă parte, chiar și după terminarea lecțiilor online, ce mai mult copii și-au petrecut timpul liber, din nou, cu telefonul sau cu tableta.

Efectele restricțiilor asupra copiilor

În ceea ce privește situația celor mici care obișnuiau să facă activităţi extraşcolare sau vreun tip de sport, aceștia s-au oprit, pur şi simplu, spun specialiștii, care trag și un semnal de alarmă.

Aceștia susțin că pentru o bună funcționare și dezvoltare psiho-socială, dar și fizică a celor mici, este nevoie și de o activitate fizică, iar pandemia a oprit aceste lucruri. În acest sens, cercetătorii se tem că pandemia reprezintă un „moment de cotitură în dezvoltarea” copiilor şi adolescenţilor.

Totodată, specialiștii avertizează și cu privire la formarea „unui obicei nesănotos” din sedentarism. „Copiii trebuie să aibă acces la spaţiul verde, la parcuri, chiar şi în perioadele de creştere a valului de COVID”, spun cercetătorii.

Sursele citate precizează că deși perioadele de carantină nu au fost prea mari, acestea pot avea efecte pe termen lung asupra sănătăţii fizice şi mentale ale copiilor.