Medicii sunt de părere că sistemul imunitar al copiilor are de suferit din cauză că aceștia nu au mai ieșit afară din cauza pandemiei, din cauza distanțării sociale și din cauza dezinfectanților.
Copiii, mult mai sensibili la infecțiile respiratorii. Lockdown-ul le-a slăbit sistemul imunitar
Spitalele din Noua Zeelandă se confruntă cu mai multe cazuri de copii bolnavi de diferite virusuri respiratorii. Medicii au avertizat că acestea por fi mortale. La spitalul Wellington sunt internați 46 de copii, unii dintre ei fiind chiar bebeluși. Aceștia prezintă boli respiratorii, inclusiv virusul sincițial respirator sau RSV. Din păcate, spun medicii, mulți consumă oxigen. Acest spital nu este sigurul care se confruntă cu o creștere a cazurilor.
RSV-ul, mortal pentru copii
The Guardian notează că RSV este o boală respiratorie frecventă și că în timp ce la adulți poate avea simptome ușoare, la copii poate fi fatală. Gravitatea focarului din Noua Zeelandă este probabil alimentată de ceea ce medicii numesc ”datorie imunitară”. Datoria imunitară se referă la faptul că oamenii nu mai sunt imuni în fața virusurilor deoarece au fost nevoiți să stea în case din cauza coronavirusului, lucru ce face ca numărul de cazuri să crească în ritm alert.
Datoria imunității a apărut deoarece lockdown-ul, spălarea mâinilor, distanțarea socială și purtatul măștii nu sunt eficiente doar pentru coronavirus. De asemenea, suprimă răspândirea altor boli care se transmit în mod similar, inclusiv gripa, răceala obișnuită și boli respiratorii mai puțin cunoscute, cum ar fi RSA.
Michael Baker, epidemiolog și profesor de sănătate publică a asemănat această situație cu incendiile de pădure, spunând ”dacă a trecut un an sau doi fără foc, există mai mult combustibil pe pământ pentru a alimenta flăcările. Când în sfârșit vine un foc, acesta arde mult mai aprig”.
Epidemiologul a mai spus că numărul copiilor sensibili a crescut deoarece aceștia au ”pierdut expunerea”.
Efect pozitiv pe termen scurt, probleme pe termen lung
În timpul lockdown-ului din Noua Zeelandă, de iarna trecută, cazurile de gripă au scăzut cu 99,9%, în timp ce cazurile de VRS au scăzut cu 98%. Mai mult decât atât, a scăzut și numărul deceselor.
„Acest efect colateral pozitiv pe termen scurt este binevenit, deoarece previne supraîncărcarea suplimentară a sistemului de sănătate”, a scris un colectiv de medici francezi într-un studiu din mai 2021 privind datoria imunitară.
Dar, pe termen lung, poate crea probleme proprii: dacă infecțiile bacteriene și virale nu circulă în rândul copiilor, acestea nu dezvoltă imunitate, ceea ce duce la focare mai mari de-a lungul timpului.
Cu cât sunt mai lungi aceste perioade de„ expunere scăzută virală sau bacteriană ”, cu atât este mai mare probabilitatea unor viitoare epidemii.”
Noua Zeelandă a raportat aproape 1.000 de cazuri de RSV în ultimele cinci săptămâni, potrivit Institutului de Științe și Cercetări ale Mediului. Media obișnuită este de 1.743 pe parcursul întregului sezon de iarnă de 29 de săptămâni.
Sursă foto: Dreamstime