Plângeri precum durerile de spate și de coloană în rândul copiilor sunt din ce în ce mai frecvente. De ce apar acestea la vârste tot mai fragede? Ei bine, pot fi din cauza orelor petrecute în fața televizorului și computerului, lipsa de activitate, purtarea incorectă a ghiozdanelor și problemele legate de postură.
Deoarece aceste dureri pot fi, de asemenea, semnele unei boli cât se poate de serioase, trebuie, ca părinte, să apelezi la ajutor de specialitate.
Există foarte multe metode prin care pot fi tratate durerile de spate la copii, și asta nu include o operație.
De ce apar durerile de spate la copii și adolescenți?
Tulburările de postură la copii, în special atunci când stau în bancă sau la biroul de acasă, problemele coloanei vertebrale prezente încă din naștere și bolile grave precum tumorile pot provoca dureri de spate. Dacă durerea apare brusc după o traumă, pot apărea mai întâi afecțiuni precum leziunile țesuturilor moi.
În durerile cronice, din zona coloanei lombare, care de obicei apar după o traumă și continuă mult timp, pot fi și alte probleme precum o fractură sau chiar o hernie de disc. Aceste două probleme pot apărea fără traume semnificative. Sunt afecțiuni ce pot să apară mai frecvent la copiii care sunt implicați în activități fizice intense, în gimnastică și sporturi similare. De asemenea, trebuie să luăm în serios postura proastă a copilului, deoarece aceasta poate cauza probleme grave, care îl vor afecta pe viitor.
Durerea pe timp de noapte, pierderea în greutate, oboseala și febra inexplicabilă sunt simptome semnificative, care ar trebui numaidecât să ne îngrijoreze. Dacă durerile de spate la copii sunt foarte intense pe timp de noapte și îi trezesc din somn, iar, cum am spus, pot fi urmate de scădere în greutate, oboseală, febră inexplicabilă, vorbim de tumori ale coloanei vertebrale și ale măduvei spinării sau infecții.
Cu toate acestea, dacă există semne de compresie a măduvei spinării, ce duce la o durere acută de spate, durere care se răspândește în zona brațelor sau a picioarelor, are ca simptome inclusiv pierderea forței, amorțeală și incontinență, tumorile, infecțiile și anomaliile măduvei spinării trebuie luate în considerare. Hernia de disc cu simptome similare, deși rară la această vârstă, poate fi observată și la copii. Dacă durerea depășește 4-6 săptămâni, trebuie consultat un medic. În special, vorbim de durerea ușoară, care apare după o traumă ce nu este gravă sau ce nu apare spontan și nu poate fi vindecată cu odihnă și calmante.
La copiii cu tulburări de postură, durerea poate fi atenuată prin corectarea posturii. Trebuie acordată atenție durerilor ușoare care se resimt pe parcursul a mai mutesăptămâni și care nu răspund la odihnă și calmante. De asemenea, și atunci când este vorba de postură, dacă apar alte simptome precum febră și scădere în greutate, ar trebui consultat un medic.
Durerea lombară este mai frecventă la copiii sedentari. Așadar, ea nu apare întotdeauna din cauza bolilor grave ale coloanei vertebrale și ale măduvei spinării. Uneori poate fi observată din motive psihosociale, cum ar fi diverse tulburări de dispoziție și dificultăți în stabilirea relațiilor.
Lombalgia poate apărea mai frecvent la copiii supraponderali, la copiii care au relații proaste cu părinții și prietenii lor și la copiii care se uită la televizor mult timp și sunt sedentari. La copiii care dezvoltă dureri de spate, se folosesc în primul rând calmante simple prescrise de medic și odihnă pentru a ameliora durerea. După ce se identifică cauza durerii, metodele de kinetoterapie pot fi aplicate atunci când nu există niciun răspuns la tratamentele simple.
Copilului ar trebui să i se creeze un program mult mai responsabil. Ar trebui, în primul rând, să nu se mai uite atât de mult la televizor și să nu mai stea ore întregi în fața calculatorului. Trebuie să meargă în parc, să alerge și să se miște cât mai mult. Dacă este posibil, insuflați-i obiceiul de a face sport în mod regulat. În special copiii cu tulburări posturale ar trebui să facă mai mult în acest sens, iar părinții ar trebui să se preocupe asupra acestui fapt.
Cu toate acestea, este foarte greu să te lupți cu obiceiurile copiilor din ziua de azi. Sunt încăpățânați și reticenți la tot ceea ce îi scoate din confortul lor și este nevoie de multă răbdare, tact, dar și idei strălucite pentru a-i face să se miște. Cel mai important instrument pentru a corecta această situație este încurajarea copiilor și adolescenților să facă sport. Du-l pe cel mic la mai multe tipuri de sport până va găsi ceva ce îi place.
Înotul este unul dintre sporturile recomandate copiilor pentru dureri de spate și lombalgie. Școlile și profesorii ar trebui să coopereze cu Ministerul Educației pentru a ușura ghiozdanele grele purtate de copii, iar această problemă ar trebui eliminată cât mai repede. Un ghiozdan nu trebuie să pună presiune pe coloana copilului.
De asemena, alimentația corectă este foarte importantă. Se știe că o dietă sănătoasă reduce durerile de spate și, dimpotrivă, alimentația în stil fast-food este dăunătoare sănătății întregului organism. Pentru a proteja sănătatea coloanei, este necesar să îi facem pe copii să consume alimente sănătoase cum ar fi: fructe, legume, brânzeturi și alte lactate, pește și carne slabă. Spune „nu” produselor procesate, dulciurilor în exces și băuturilor carbogazoase care pot măcina calciul din oase.
Așadar, cultivă un stil de viață sănătos pentru copilul tău. Începe cu poziția ideală în bancă sau în picioare, evitarea transportului de ghiozdane grele, evitarea unei vieți sedentare și o alimentație sănătoasă. Pentru ca aceste reguli să fie bine percepute de către copii, este important ca acestea să fie aplicate mai întâi de părinți.