Avertismentele lui Elon Musk cu privire la o ”bombă demografică”, răspunzătoare de declinul civilizaţiei umane, s-ar putea să nu-i îngrijoreze pe mulți.
Dar există o mare putere a lumii care are motive să-și facă griji pentru că poulația sa va scădea. Conform proiecţiilor ONU, India va depăşi în 2023 China în topul ţărilor cu cea mai mare populaţie de pe planetă.
Scăderea demografică a Chinei vine mai repede decât s-a anticipat, iar asta înseamnă o amenințare la adresa modelului economic chinez. O analiză publicată de site-ul 19fortyfive arată de ce scăderea demografică poate afecta economia Chinei.
Comisia Națională de Sănătate din China a anunțat că populația țării va începe să scadă înainte de 2025, potrivit agenției Global Times. Prognozele anterioare se așteptau ca declinul să înceapă în 2027.
În a doua jumătate a secolului al XX-lea, după ce Mao Zedong și comuniștii au preluat puterea, China a început să se modernizeze. Dar ”Marele Salt” înainte al lui Mao a adus și una dintre cele mai mari perioade de foamete din toată istoria omenirii.
Populația uriașă a fost cea care a permis Chinei să devină o putere economică globală
Cu toate acestea, între 1949 și 1979, populația Chinei s-a dublat, de la 540 de milioane la 969 de milioane. Numărul a continuat să crească, iar până în 2015 populația Chinei atinsese aproape 1,4 miliarde. Această populație a fost cea care a permis Chinei să devină o putere economică globală.
Guvernul chinez a considerat creșterea mult prea rapidă, așa că 1980 Beijingul a instituit o politică a copilului unic. Ca și în cazul altor decizii istorice ale Chinei, și aceasta a fost una proastă.
De fapt, eforturile Chinei de a controla populația au dus la o problemă la fel de gravă.
Până în 2050 va scădea cu încă 22 de procente
Populația aptă de muncă a început să scadă din 2012, iar până în 2050 va scădea cu încă 22 de procente.
Potrivit proiecțiilor ONU, până la jumătatea secolului vor fi cu 217 milioane de oameni mai puțini care vor lucra în fabricile, fermele și birourile din China.
De la 1,4 miliarde, la 570 de milioane
„Chinezii înțeleg că se află în vârful puterii economico-militare”, spune analistul Harry Kazianis, președintele Rogue States Group.
„Până în anul 2100, populația chineză va scădea, de la 1,4 miliarde, la 570 de milioane de oameni. Este o scădere de două treimi. În schimb, populația SUA ar putea fi puțin mai mare”, spune Kazianis.
Potrivit datelor Academiei de Științe Sociale din Shanghai, China va înregistra o scădere anuală de 1,1%, împingându-și populația la o scădere semnificativă în anul 2100, adică puțin de jumătate din cea de astăzi.
Chiar și cu stimulentele de stat, femeile nu vor să aibă copii
O parte a problemei este că în China există mult mai mulți bărbați decât femei, în timp ce eforturile Beijingului din 2016 de a renunța la politica unui singur copil, în favoarea celei privind trei copii, nu au dat rezultate.
Chiar și cu stimulentele de stat, femeile nu par dornice să aibă copii. Creșterea costului vieții este și ea un factor esențial. Covid-19 a jucat un rol major, deoarece puțini chinezi au fost dispuși să aibă copii în timpul blocajelor stricte. Raportul de 106 băieți pentru fiecare 100 de fete este acum cel mai mare din lume.
Este puțin probabil ca situația să se îmbunătățească în următorii ani.
La sfârșitul anilor 80, rata totală de fertilitate a Chinei (nașteri per femeie) era de 2,6, cu mult peste 2,1 necesară pentru a înlocui numărul deceselor. Acum a scăzut la 1,15 și ar putea scădea în același ritm, în continuare.