Vicepremierul George Copos si-a asezat camasile pe culori, poarta sosetele unui singur producator si si-a etichetat garderoba in functie de destinatia vestimentatiei. Asa a aparut scandalul Loteria. si tot asa a decis vicepremierul sa inlocuiasca insigna Partidului Conservator de la reverul costumului cu cea noua, rebrandata, a Holdingului Ana. Cel mai bogat membru al unui guvern din ultimii 15 ani, a carui avere se ridica la 200 de milioane euro, spune ca a donat salariul de vicepremier (35 de milioane lei vechi pe luna) pe urmatorii patru ani. “Sunteti sigur ca veti sta inca trei ani la Guvern?”, l-am intrebat noi. A ridicat din umeri. Nici el nu mai e asa de sigur.

Capital: Care sunt acuzatiile pe care vi le aduce Departamentul National Anticoruptie (DNA)?


George Copos: DNA a spus ca am ascuns un obiect impozabil. Toate documentele pe care le-am depus la DNA nu probeaza nici temeinicia, nici legalitatea invinuirii care mi se aduce, in conditiile in care pentru toate tranzactiile imobiliare care au fost incheiate s-au intocmit toate dosarele si documentele prevazute de lege, iar pentru sumele incasate s-au platit toate impozitele.


Capital: Dar, totusi, ei va acuza de evaziune fiscala.


George Copos (deja nervos): Nu, nu e vorba de evaziune fiscala, ci de ascunderea obiectului impozabil. Ce s-a intamplat? In perioada 2002, Ana Electronic a semnat un contract cu BRD prin care a cerut un studiu pentru societate. Ei au oferit trei alternative: prima a fost sa gasim un investitor strategic, pentru ca era perioada cand au venit multinationalele in Romania, iar Ana inregistra pierderi. S-a incercat atragerea unui investitor strategic, dar nu am gasit. A doua alternativa a fost sa vindem societatea unor jucatori care erau deja pe piata. Au avut loc negocieri cu cinci-sapte jucatori. Iar ultima varianta a fost vanzarea activelor, avand in vedere ca la sfarsitul trimestrului 1 din 2004,Ana Electronic avea pierderi de peste sase miliarde lei. In mod special, din neutilizarea acestor spatii comerciale prin care vroiam sa cream o retea de magazine. Asa ca am luat decizia ca aceste spatii sa le vindem, mai ales in conditiile in care piata imobiliara crescuse cu 500%. Pentru noi era important sa scapam urgent de ele, asa ca am facut oferte catre persoane fizice si juridice.


Capital: Dar de ce nu le-a vandut Ana Electronic direct pe toate la pachet?


George Copos (furios): Noi le-am vandut la valoarea peste inventar, stabilita la o reevaluare a lor in 2003. si dvs., daca veneati, va vindeam un spatiu. Dar in calitate de proprietar, nu m-am ocupat direct de vanzarea spatiilor, ca sa ma acuze cineva acum. A fost o hotarare AGA care a stabilit aceste lucruri, iar apoi persoanele executive au vandut spatiile cum au crezut mai bine. Daca acest spatiu costa 100.000 de euro si a fost vandut cu 110.000, actionarul era fericit.


Capital: Ati vandut si la persoane fizice?


George Copos: Repet, nu stiu si nu m-am ocupat de lucrurile acestea.


Capital: Nu putem sa credem ca n-ati cautat sa vindeti la cea mai mare valoare posibila.


George Copos: Nu stiu daca valoarea de piata era mai mare sau mai mica. Noi avem 5.000 de angajati si 15 societati, doar nu era sa ma ocup eu si de vanzarea spatiilor. Executivul de la Ana a stabilit strategia de vanzare. Spatiile au fost vandute prin mai multe agentii imobiliare. Probabil ca Loteria Nationala avea nevoie de un lant de magazine.


Capital: si cum se face ca a cumparat toate spatiile pe care dvs. le-ati vandut unor persoane?


George Copos: Nu ma intrebati pe mine, intreba-ti-i pe ei. Eu stiu doar un singur lucru: ca aceste spatii au fost vandute in contextul in care inregistrau pierderi, si mai stiu ca s-au facut toate operatiunile de plata a taxelor si impozitelor. Noi spunem ca am respectat intru totul legea.
Capital: Vreti sa spuneti ca Loteria nu stia ca spatiile sunt de la dvs?


George Copos (ridica vocea): Vreau sa spun ca noi aveam niste spatii de vanzare si le-am vandut, indiferent ca era vorba de Popescu, Ionescu sau Loterie. E treaba agentiilor imobiliare ca au reusit sa vanda spatiile de doua sau trei ori mai scump.


Sa intelegeti ca Ana plateste zeci de milioane de euro la bugetele statului si n-a fost niciodata invinuita ca nu si-a platit darile. Ana Holding plateste trei milioane de euro salarii in fiecare luna, asa ca va rog foarte mult sa nu ma mai enervati (Zambeste). Lasati ca justitia sa fie facuta de catre persoanele abilitate. De-asta sunt foarte linistit, foarte increzator, foarte optimist. M-ati facut sa fiu nervos acum.


Capital: E clar ca scandalul cu Loteria a fost provocat de cineva.


George Copos (zambeste): Intotdeauna in lumea politica trebuie creat un echilibru. E Nastase pe prima pagina, atunci sa fie si Copos pe prima pagina. Cand veti gasi la mine un leu pe care nu pot sa-l justific, atunci spuneti-mi “Copos, pleaca, nu vrem sa te mai vedem!”


Capital: Va place in politica?


George Copos (vehement): Nu, nu, nu. Este minciuna, este cheltuirea banului public cu extrem de multa usurinta si nu se gandeste nimeni la oameni.


Capital: Dar va place jocul politic.


George Copos: Imi place doar jocul integrarii.


Capital: In presa s-a vehiculat ca dvs. si Dan Voiculescu urma sa preluati actiuni la Loterie. De-asta a izbucnit scandalul cu urmarirea penala?


George Copos: E o prostie, o aberatie. Cum ar putea sa se dea actiunile Loteriei fara a se organiza licitatie publica? E ca si cum BCR s-ar da fara licitatie. Va rog fiti credibili.


Capital: Dar e corect ca directorul Loteriei sa aiba un salariu de 11.000 de euro?


George Copos se ridica nervos, pune mana pe telefon si cere secretarei sa-i faca legatura cu Nicolae Cristea, directorul general al Loteriei. Vicepremierul l-a intrebat amical ce salariu are. Raspunsul imediat al directorului Loteriei a fost ca e vorba de salariul unui secretar de stat: in jur de 42 de milioane de lei brut pe luna, plus participare la profit.


Capital: Se aude ca ati vrut sa faceti Revelionul cu domnii de la Tehnofrig, dupa ce i-ati lasat fara jumatate din actiunile pe care trebuia sa le luati impreuna cu ei la Hilton.


George Copos: Eu am foarte multi prieteni pe care ii invit la revelion. Noi am plecat impreuna la un drum sa cumparam un activ si am spus ca platim fiecare jumatate. Partenerii nostri n-au venit cu bani, cu resurse. Cei de la Vivendi, de unde am cumparat societatea, vroiau banii. Asa ca, in ultimul moment, colegii de la Ana Hotels au fost obligati sa mearga la banca, sa ia un credit de 25 de milioane euro si sa plateasca… eu nu stiu exact cum s-au intamplat lucrurile, ca n-am fost implicat. Iar cei de la Tehnofrig nu au venit cu nici un ban. Asa ca va intreb eu, care-i problema?


Capital: Povestiti-ne cum e cu Vantu si cu razbunarea grupurilor de interese.


George Copos: Eu recunosc acum ca m-am opus ca 8% din actiunile Petrom sa ajunga la unele grupuri de interese si am insistat ca actiunile sa ajunga la salariati si la cei care au lucrat la Petrom.


Capital: Ati fost impotriva pentru ca asa v-a cerut Dan Voiculescu?


George Copos: Legea spune ca actiunile trebuie sa mearga la salariati, asa ca m-am opus sa ajunga la altcineva. Dar haideti sa nu mai exageram. Stimati prieteni, nu cautati coruptia in acest birou. Eu, George Copos, n-am venit aici sa ma imbogatesc. Eu am pornit de jos in 1990, dar e adevarat ca am avut si multe sanse. Iar toate afacerile pe care le-a facut holdingul Ana au fost la lumina zilei. Cautati-i pe cei care s-au imbogatit pe ceafa statului.


Capital: Da, dar ei nu sunt vicepremieri.


George Copos: Noi vom demonstra ca tot ce am facut a fost legal.


Capital: De ce aveti in piept insigna cu Ana Holding si nu pe cea a partidului care v-a numit in aceasta functie? V-ati certat cu Dan Voiculescu?


George Copos: Sambata dimineata (n.r. – acum doua saptamani), am avut o sedinta de birou permanent, unde am pregatit o motiune. Pentru ca am citit in ziarul politic Gazeta Sporturilor niste lucruri urate despre mine. si atunci am luat decizia sa informez de hotararea mea de a-mi da demisia din biroul politic. Repet, doar dupa ce am citit ziarul politic Gazeta Sporturilor (n.r. – proprietatea lui Dan Voiculescu). Lumea nu intelege ca Partidul Conservator a venit la putere pentru ca Romania sa fie guvernata. Daca nu faceam acest pas in decembrie 2004, si m-am luptat enorm de mult (se bate cu pumnul in piept), Romania era o tara neguvernata. Pot sa ma scoata ei acum tap ispasitor, eu ma bat cu mana in piept sa va spun ca de-asta am venit in guvern. Sa ma condamne pentru asta.


Capital: Cand ati vorbit ultima oara cu Dan Voiculescu?


George Copos (usor intrigat): Ultima oara, ieri (n.r. joi, 26 ianuarie).


Capital: V-a spus ceva de doamna Maria Grapini? Ce parere aveti despre ea? stiti ca se vehiculeaza ca Partidul Conservator o va propune pe dansa in locul dvs.?


George Copos (razand fortat): Am o parere foarte buna. Dar haideti sa fim seriosi copii. si eu si Dan Voiculescu gandim la fel. Eu mai am cinci prioritati si mi-am terminat programul de guvernare. Misiunea privind mediul de afaceri va fi indeplinita. Ganditi-va ca in 2005, fata de 2004, s-a depasit volumul investitiilor directe. Sunt convins ca avem peste cinci miliarde de euro si daca mai punem si tranzactia facuta cu Vodafone (care nu a fost facuta in Romania), atingem o suma fabuloasa.


Capital: Ce faceti daca vine Dan Voiculescu si va roaga sa va dati demisia?


George Copos: Eu fac un efort foarte mare, sa fiu si senator si ministru. Am adus in judetul Arges investitori foarte mari. Daca pe mine ma acuza cineva ca am luat o cafea de la guvern, il dau in judecata. Va repet: nu sunt fascinat nici de putere, nici de aceasta functie. Am venit doar sa-mi aduc aportul la integrarea Romaniei.


Capital: Cum e sa inaugurezi telegondola de la Poiana Brasov cu premierul?


George Copos: Asta intr-adevar e o intrebare foarte complicata. Calin Tariceanu probabil ca era in Poiana Brasov. Nu e normal ca omul sa mearga si sa vada o investitie unica? Nicaieri in lume nu investeste doar proprietarul partiei, ci, in general, 40% pune investitorul, restul comunitatea locala. Acea telegondola m-a costat opt milioane de euro, bani de la banci. si am vrut sa demonstrez ce trebuie facut in turismul romanesc. Iar acum, am convins tot guvernul ca e prioritar pentru noi sa investim in infrastructura turismului. Eu am pierdut opt milioane de euro… Dar stai sa vezi ce vrem sa facem sus.


Capital: Daca ati fi fost premier, l-ati fi primit pe Patriciu la Palatul Victoria?


George Copos: Nu comentez acest lucru.


Capital: Ce parere aveti de premierul Tariceanu?


George Copos: Eu zic ca se straduieste sa faca lucruri foarte mari, se vede ca face eforturi sa aiba o echipa unita. Pentru ca, nu uitati, e vorba de o coalitie greu de strunit.


Capital: Dar despre Partidul Conservator?


George Copos: si aici se fac eforturi. Nu uitati, noi suntem mai la dreapta decat liberalii.


Capital: Ce rol au serviciile secrete in ultimele scandaluri?


George Copos: Nu cunosc si nu ma bag. Eu vad doar mediul de afaceri corect si abil, iar preocuparea mea sunt firmele mici si mijlocii. Va spun pe cuvinte: e vorba de Com-pe-ti-ti-vi-ta-te.


Capital: Se spune ca relatia cu Ministerul Transporturilor a fost una imorala, in ceea ce priveste preluarea unor active de la ei (stadionul Giulesti).


George Copos: E usor sa aruncam cuvinte. Giulestiul a fost al Ministerului Transporturilor. Pentru cine credeti ca am dat 1,5 milioane de euro. Va luam pe dvs. si ne plimbam prin toata lumea. Ii cheltuiam, nu ne durea capul, o duceam bine… Ei bine, eu i-am bagat in fotbal.


Capital: Se aude ca nu platiti foarte bine angajatii, ca sunteti cam zgarcit la salarii.


George Copos: Eu am pornit cu 600 de dolari. Copilul meu, Alexandra, munceste de la noua ani. A mers la Princeton, dar a muncit in fiecare an o luna de zile, obligatoriu. Iar acum stie ce inseamna valoarea banului. Eu nu ma consider un om bogat, ci unul realizat. Pentru ca toate investitiile mele sunt de nivel european. Eu daca am castigat un milion, am investit apoi cinci. Dar sunt un om masurat si platesc in functie de performanta angajatilor.


Capital: Cum ati ajuns dator la stat in fotbal?


George Copos: E important ca acum exista o lege a fotbalului si ca totul este scos la lumina. Rapid se va transforma in societate pe actiuni. Eu nu mi-am platit jucatorii in decembrie, pentru ca prioritatea pentru mine a fost plata datoriilor si a TVA catre bugetele statului.

Si dumneavoastra, daca veneati, va vindeam un spatiu. Dar in calitate de proprietar, nu m-am ocupat direct de vanzarea spatiilor, ca sa ma acuze cineva acum.

Daca pe mine ma acuza cineva ca am luat o cafea de la guvern, il dau in judecata. Va repet: nu sunt fascinat nici de putere, nici de aceasta functie.

Acuzatii de evaziune fiscala

George Copos este cercetat de DNA intr-un dosar in care este suspectat ca s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale si ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 40 de miliarde lei vechi.
DNA il suspecteaza pe George Copos ca prin vanzarea in lant a unor spatii comerciale, o parte dintre ele catre persoane fizice, a evitat plata unor taxe si impozite catre stat. In perioada respectiva, tranzactiile imobiliare efectuate de persoane fizice erau scutite de impozite.
Potrivit unor articole din presa, in anul 2000, Fast Service Electronica (FSE) a cumparat de la Ana Electronic aparate de aer conditionat pe care nu le-a platit. Creanta de 5,5 miliarde lei a fost convertita in actiuni, iar cele doua firme au fuzionat in 2002. FSE avea 42 de spatii comerciale, preluate de Ana Electronic la valoarea lor contabila. In 2003, Ana Electronic vinde toate spatiile unor persoane juridice si fizice, una din firme fiind proprietatea lui Gilio Giuzepe Roza, mana dreapta a lui George Copos. Pentru exemplificare: in 2002, pentru un spatiu din Rm.-Valcea, Ana Electronic a platit FSE 36,4 milioane lei vechi si l-a vandut in 2003 lui Rom Tour cu un pret de 52 de ori mai mare, adica 1,92 miliarde lei. In 2004, Rom Tour a vandut acelasi spatiu catre Loterie cu suma de sapte miliarde lei vechi.