Copos a mutat telecabinele dintr-un cont intr-altul

in luna aprilie a acestui an, proprietarul grupului de firme ANA si copropietar al clubului de fotbal UFC Rapid a cumparat de la FPS, 85,5% din actiunile societatii Telefericul Brasov. Aceasta are in patrimoniu toate liniile de transport turistic pe cablu din Romania (cu exceptia teleschiului de la Azuga): telecabinele de la Sinaia, Busteni, Vatra-Dornei, Poiana Brasov si Paltinis, liniile de telescaun de la Predeal, Sinaia etc.Proaspatul actionar nu a facut nici o notificare catre Consiliul Con

in luna aprilie a acestui an, proprietarul grupului de firme ANA si copropietar al clubului de fotbal UFC Rapid a cumparat de la FPS, 85,5% din actiunile societatii Telefericul Brasov. Aceasta are in patrimoniu toate liniile de transport turistic pe cablu din Romania (cu exceptia teleschiului de la Azuga): telecabinele de la Sinaia, Busteni, Vatra-Dornei, Poiana Brasov si Paltinis, liniile de telescaun de la Predeal, Sinaia etc.
Proaspatul actionar nu a facut nici o notificare catre Consiliul Concurentei, desi concentrarea economica este justificata, conform afirmatiilor presedintelui acestei institutii, Viorel Munteanu, de doua argumente: cumparatorul are o cifra de afaceri mai mare de 25 miliarde de lei, iar firma in cauza (Telefericul) detine un monopol. Presedintele Consiliului Concurentei a declarat ca va dispune declansarea unei investigatii in acest caz de concentrare economica.
S-ar putea ca aceasta investigatie sa fie totusi tardiva. Dupa numai trei luni de la achizitionarea pachetului de actiuni de la FPS, la data de 23 iulie 1999, firma ANA Electronics transfera – printr-o tranzactie speciala pe piata RASDAQ – 37,4% din actiunile Telefericul catre o alta firma a grupului. Perechea vanzator-cumparator ramane ferita de ochii publicului si ai organismelor de supraveghere a pietei, intrucat nu au fost raportate pozitiile de actionar semnificativ (peste 5% din actiuni). Scenariul se repeta in mai putin de o luna: pe 20 august are loc un nou transfer, de aceasta data cu 48% din actiunile Telefericul, de asemenea fara a se face raportarea detinerilor semnificative. Astfel, printr-un plasament privat secundar, un fond de investitii strain, offshore, SABA, devine principalul actionar al firmei de transport turistic pe cablu. La lege scrie ca un investitor nu poate obtine printr-un plasament privat secundar pozitia de control (33% din actiuni) sau majoritara (minimum 51%) la o societate cotata pe o piata organizata de valori mobiliare.
Presedintele CNVM, prof. Stefan Boboc, afirma ca brokerul care nu a raportat efectuarea tranzactiilor si nici modificarea/atingerea pozitiei de actionar semnificativ va fi penalizat. Presedintele CNVM ne-a declarat ca este inadmisibil ca, timp de peste cinci saptamani, departamentul de supraveghere a pietei din cadrul Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM, organizatorul pietei RASDAQ) sa lase neraportata o tranzactie speciala. Semne serioase de intrebare ridica si faptul ca plasamentul privat secundar a fost autorizat, desi nu respecta regulamentul emis de CNVM pentru astfel de operatiuni.
Istoria afacerii Telefericul Brasov este insa mult mai complexa decat pare. Potrivit unor surse din mediile de afaceri, George Copos s-a lansat in achizitionarea a peste 85% din titlurile societatii dupa un „gentlemen agreement” (intelegere verbala) cu mai multi oameni de afaceri romani bine cunoscuti. Conform acestui acord, George Copos cumpara, printr-una din firmele sale, pachetul detinut de FPS, urmand sa divizeze societatea si, apoi, sa transfere active (linii de transport pe cablu) catre firmele participante la intelegerea initiala. incercarile repetate de a-l contacta pe dl Copos, pentru a intelege de ce a fost omisa notificarea catre Consiliul Concurentei, cat si logica transferurilor de actiuni prin intermediul pietei extrabursiere RASDAQ, s-au soldat cu esecuri, patronul grupului de firme ANA nedorind, pesemne, sa faca nici o declaratie oficiala.