Initial, Ana Hotels si Tehnofrig ar fi trebuit sa cumpere impreuna pachetul majoritar la Hilton. In cele din urma, vicepremierul George Copos nu a respectat intelegerea si a preluat de unul singur 52% din actiunile companiei care administreaza hotelul.
Povestea incepe in primavara lui 2004, cand francezii de la Vivendi, compania care controla Athenee Phenix Group, si-au anuntat intentia de a vinde pachetul de 52% pe care il aveau la hotelul de cinci stele din centrul Capitalei. La mijlocul anului, exista deja un amator: firma Tehnofrig din Cluj, producator de echipamente industriale, care detinea aproape 10% din Athenee Palace Hilton. La randul ei, aceasta companie detine 36% din Athenee Phenix Group, proprietara hotelului. Dupa cateva runde de negocieri intre Tehnofrig si Vivendi, la sfarsitul lui 2004, pe scena intra un nou actor: vicepremierul George Copos. Atras ca ursul de miere, George Copos i-a convins pe cei de la Tehnofrig ca afacerea ar merge mult mai bine cu un partener de calibrul lui. Cum s-a ajuns la aceasta asociere? Tehnofrig era avantajat de pachetul de actiuni pe care il avea deja si de negocierile in stadii foarte avansate, iar George Copos de experienta lui in industria hoteliera. Mai mult, vicepremierul i-a incantat pe actionarii Tehnofrig cu propunerea de a-i fi parteneri intr-o alta afacere extrem de profitabila: cumpararea unui alt hotel de patru stele din Capitala. Cine ar fi refuzat sa faca afaceri cu vicepremierul?! Asa ca cei doi parteneri au semnat un acord care prevedea conditiile in care ar fi trebuit sa colaboreze. Pachetul de actiuni urma sa fie cumparat prin Athenee Invest, o companie nou infiintata in care Tehnofrig si Copos erau asociati cu procentaje egale. Cum actiunile francezilor erau gajate la mai multe banci care au creditat hotelul, a fost mai simplu sa existe un singur cumparator. Asa s-a si intamplat. In mai 2005, Ana Hotels a achizitionat pentru suma de 18 milioane de euro actiunile de la Vivendi. Copos a platit tot pachetul, numai ca ulterior actiunile nu au fost impartite cu Tehnofrig. Compania din Cluj a incercat pe cale amiabila sa obtina ceea ce i se cuvenea prin acordul cu Ana Hotels, dar, vazand ca problema nu se poate rezolva pe aceasta cale, au dat in judecata firma condusa de vicepremier.
Acum, Tehnofrig vrea inapoi jumatate din actiunile cumparate de Copos la Hilton, la pretul cu care au fost achizitionate de Ana Hotels. Primele doua infatisari la proces au avut deja loc, iar urmatoarea va fi in ianuarie anul viitor. Tehnofrig este axata pe productia de utilaje pentru prelucrarea produselor alimentare, bauturilor si tutunului si a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 2,5 milioane euro.
Hotelul Hilton, cu 272 de camere, este cel mai profitabil hotel din grupul de firme detinut de Copos, cu o cifra de afaceri in 2004 de 16,2 milioane euro si un profit de patru milioane euro. Insa, ca urmare a creditelor contractate la mai multe banci, are si acum datorii de 12,6 milioane de euro. Pe deasupra, o parte din camere au mare nevoie de renovare, pentru ca sunt destul de uzate. George Copos a declarat insa ca intentioneaza ca anul viitor sa investeasca in Hilton cateva milioane de euro, dar ca sa majoreze capacitatea hotelului cu inca 50 de camere. Ana Hotels, grup cu o cifra de afaceri de 13 milioane de euro, mai are in portofoliu sase hoteluri (printre care Crowne Plaza din Bucuresti), care totalizeaza 679 de camere.
Interesul lui George Copos fata de Hilton era atat de mare, incat a incercat sa cumpere la sfarsitul anului trecut si actiunile detinute de stat la Athenee Palace. Tot impreuna cu Tehnofrig, in baza aceleiasi intelegeri prin care urmau sa imparta actiunile la Hilton. In decembrie 2004, cand Ministerul Transporturilor a scos la privatizare pachetul de 42% detinut la Athenee Palace, Ana Hotels si Tehnofrig au depus oferta de cumparare. Inainte de anuntarea castigatorului, unul din participanti a contestat in instanta conditiile de participare. In momentul in care contestatia a fost rezolvata, George Copos era deja vicepremier. Evident, nu mai putea prelua pachetul de la minister.
Contactat de Capital, vicepremierul George Copos nu a facut nici un fel de comentariu referitor la conflictul cu firma clujeana. De cealalta parte, reprezentantii Tehnofrig s-au abtinut sa faca orice declaratie, lasand situatia la medierea instantei.
Athenee Palace Hilton In cifre
Hotelul Hilton a avut anul trecut o cifra de afaceri de 16 milioane euro si este proprietatea companiei Athenee Phenix Group, ai carei actionari sunt: Ana Hotels-52%, Athenee Palace SA – 36%, CMC International (Mihai Carciog) – 12%. Actionarii Athenee Palace SA sunt Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului – 42%, Tehnofrig – 10%, Tempus Invest – 6%, restul fiind actionari cu mai putin de 5%.
Cine sunt actionarii de la Tehnofrig
• Actionarii companiei Tehnofrig sunt un grup de oameni de afaceri din Cluj: Dorel Goia – 27,7%, Horia Ciorcila – 19,4%, Simona Ciorcila – 8,2%, Iacob Turcu – 18,2%, Sorinel Turcu – 8,2%.
Tehnofrig este axata pe productia de utilaje pentru prelucrarea produselor alimentare, bauturilor si tutunului si a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 2,5 milioane de euro.