Vehicolul investiţional Copper Beech Capital, stabilit pentru dezvoltarea ansamblului rezidenţial Blue Tower din Colentina, a intrat în insolvenţă după ce Tribunalul Bucureşti a aprobat solicitarea firmei controlate de grupul britanic Copper Beech.

„Se admite cererea debitorului Copper Beech Capital SRL. În temeiul art.32 alin.1 din Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei deschide procedura generală împotriva debitorului. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar”, se arată într-o hotărâre a Tribunalului Muncipiului Bucureşti din 12 octombrie.

„Examinăm care au fost cauzele care au dus la această situaţie“

Ca administratori judiciari au fost desemnaţi Cabinetul Individual de insolvenţă Dumitru Vasile şi firma RVA Insolvancy, iar termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului a fost stabilit pentru 7 decembrie 2009.

„În perioada următoare vom face publică începerea procedurii de insolvenţă şi vom notifica toţi creditorii societăţii, după care urmează să examinăm care au fost cauzele care au dus la această situaţie pe baza documentelor pe care firma ni le va pune la dispoziţie. În termen de 60 de zile de la data deschiderii procedurii, adică la începutul lunii decembrie, vom prezenta un raport al situaţiei”, a declarat Ioan Ardeleanu, reprezentantul RVA Insolvancy.

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice, Copper Beech Capital avea în 2008 datorii de 65 milioane de lei.

Loviţi de criză

Grupul de firme Copper Beech, cu capital britanic, a anunţat în 2008, că intenţionează să investească în următorii cinci ani 2,5 miliarde de euro în construcţia a 17.000 de locuinţe în Bucureşti şi zonele limitrofe, proiecte pentru care dezvoltatorul a achiziţionat deja 600 hectare de teren.

La finalul anului trecut, având în vedere situaţia de pe piaţa imobiliară, investitorul a decis să finalizeze doar construcţia primului proiect din România şi să amâne începerea altor ansambluri până când vânzările de locuinţe se vor revigora.

Proiectul Blue Tower, din zona Colentina din Bucureşti, trebuia finalizat în luna septembrie a acestui an şi cuprinde un bloc de 16 etaje, totalizând 156 apartamente. Fondurile necesare dezvoltării proiectului, investiţie de 30 milioane euro, au fost asigurate din surse proprii, precum şi printr-un credit în valoare de 14 milioane de euro contractat de la Alpha Bank.

Clienţii aşteaptă să dea firma în judecată

Din cele 156 apartamente din complexul Blue Tower au fost vândute circa 80%, în prezent fiind disponibile 30-35 de locuinţe. Dintre cele peste 100 de locuinţe vândute, 70 au fost cumpărate de fondul norvegian de investiţii Romania Invest, care deţine peste 800 de apartamente în ansamblurile din Bucureşti.

„Ştim situaţia de la Blue Tower şi încă o analizăm cu atenţie. Avem suficiente soluţii din punct de vedere legal, aşa că am decis să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă, deocamdată. Nu ne grăbim pentru că oricum, conform politicii firmei, nu vindem decât apartamente complet finalizate sau foarte aproape de finalizare, după ce ne-am asigurat că nu există niciun fel de probleme cu livrarea acestora”, a declarat directorul de marketing al Romania Invest, Nimrod Zvik.

Acţionarul majoritar al grupului este firma Copper Beech Group înregistrată în Cipru şi controlată în principal de investitori britanici.

Din grup fac parte 11 firme (Copper Beech Capital, Copper Beech Comert, Copper Beech Development, Copper Beech Golf Development, Copper Beech Holding, Copper Beech Hospitals, Copper Beech Hotels & Resorts, Copper Beech Housing, Copper Beech Invest, Copper Beech Luxury Homes, Copper Beech Services).

Până în aprilie 2009, printre acţionarii grupului s-a numărat şi Diwaker Singh, cu o participaţie minoritară, până în 2002 preşedinte şi director executiv al companiei Telemobil. Singh a ieşit din grupul de firme, rămânând însă în continuare cu 5% din capitalul Copper Beech Capital.

SURSA: Mediafax