Unui distribuitor local i-a venit ideea de a crea un portabil accesibil ca pret, mai ieftin decat produsele "de firma". Dupa ce au lansat pe piata seria Navigator, cei de la Flamingo Computers au realizat o noua familie de portabile: Coral C1700. Versiunea cu unitate CD costa 799 dolari (fara TVA), iar cea cu DVD are un pret cu 30 USD mai mare. Practic, cam cu 1.000 USD poti sa iti cumperi un portabil. Cu cel putin 50-60% mai ieftin decat un brand consacrat precum Toshiba, Dell, HP sau IBM. Ce p
Unui distribuitor local i-a venit ideea de a crea un portabil accesibil ca pret, mai ieftin decat produsele „de firma”. Dupa ce au lansat pe piata seria Navigator, cei de la Flamingo Computers au realizat o noua familie de portabile: Coral C1700. Versiunea cu unitate CD costa 799 dolari (fara TVA), iar cea cu DVD are un pret cu 30 USD mai mare. Practic, cam cu 1.000 USD poti sa iti cumperi un portabil. Cu cel putin 50-60% mai ieftin decat un brand consacrat precum Toshiba, Dell, HP sau IBM. Ce primeste utilizatorul in schimbul acestor bani? Un calculator cu o configuratie buna si inca neuzata moral, care, in plus, ofera mobilitate. Doar pe jumatate insa, deoarece Coral nu are baterie proprie, functionand doar alimentat de la sursa de curent. Atasarea unei baterii externe costa pana intr-o suta de dolari, insa astfel, pe langa design, ar fi afectat si un alt parametru extrem de important pentru un portabil: greutatea. si asa, Coral, cu cele 3,18 kg ale sale, este putin mai greu si mai voluminos decat un laptop propriu-zis. Cei de la Flamingo numesc calculatorul lor „desk note”. „Este, practic, un hibrid intre desktop si laptop. Coralul este mai ieftin decat un portabil obisnuit, dar mai scump decat un desktop”, afirma stefan Iliescu, seful laboratorului de teste de la PC Magazine. „Una din cele mai mari economii s-a facut la nivelul procesorului care este de desktop. Astfel s-a redus pretul si au fost crescute performantele, intrucat un procesor de desktop este mai bun decat unul mobil cu aceeasi frecventa. Pentru a fi racit, un procesor de desktop necesita un cooler imens. Folosit intr-un laptop, nu mai beneficiaza de acelasi sistem de racire si se pune intrebarea cat va fi de lunga viata acestuia”, continua stefan Iliescu.
In rest, calculatorul se comporta bine. Placa video SiS 650, cu o memorie care poate folosi pana la 64 MB din resursele calculatorului, si ecranul TFT de 14 inci cu o rezolutie de 1.024X768 de pixeli permit vizionarea unui film pe DVD, video CD sau afisarea unor fotografii in conditii bune. De asemenea, procesorul Intel Celeron cu o frecventa de 1,7 GHz este suficient de puternic pentru a rula jocuri cu o grafica pretentioasa.
Calculatoarele care se comercializeaza sub brand-uri celebre precum HP sau IBM sunt, la randul lor, asamblate din componente facute de altii. Cu alte cuvinte, cei de la Flamingo folosesc, la scara mai mica, o tehnica „inventata” de marii producatori. Probabil ca timpul ii va aduce asamblatorului local si staiful acelora.
Minusuri Coral
· Nu are baterie proprie.
· Cu o greutate de 3,18 kg, „desk note”-ul este mai greu si mai voluminos decat un laptop propriu-zis.
· Intrucat foloseste procesor de desktop, racirea sistemului se face mai greu decat in cazul folosirii unui procesor mobil.
Plusuri Coral
· Cu un pret de 829 USD (fara TVA) este cel mai ieftin laptop (nou) de pe piata romaneasca.
· Are performantele unui desktop de generatie recenta.
· Performante grafice bune pentru un portabil.
· Procesorul de desktop din dotare este mai ieftin si mai performant decat unul mobil.
Coral C1700
Procesor: Intel Celeron, 1,7 Ghz,
Memorie RAM: 128 MB,
Hard disk: 10 GB,
LCD: 14,1 inci XGA,
Modem: integrat 56 Kbps,
Pret: 799 USD (fara TVA) – varianta cu unitate CD sau 829 USD
(fara TVA) – varianta cu unitate DVD
IBM ThinkPad R31
Procesor: Intel Celeron-M, 1,2 Ghz
Memorie RAM: 128 MB
Hard disk: 20 GB
Ecran: 14,1 inci TFT
Modem: integrat 56 Kbps
Greutate: 2,6 kg
Baterie:ikel
Pret: 1.218 USD fara TVA
HP OmniBook XE4500
Procesor: Intel Pentium 4-M,
1,8 Ghz
Memorie RAM: 256 MB
Hard disk: 30 GB
Ecran: 15 inci TFT
Modem: integrat 56 Kbps
Greutate: 3 kg pentru ecran de 15 inci si 2,9 kg (ecran de 14 inci)
Autonomia bateriei: 3,5 ore
Pret: 2.099 USD fara TVA
Noul Gigabyte Radeon 9700PRO: superplaca video
Gigabyte a lansat noua gama de placi video numite Maya, dotate cu cipuri grafice ATI Radeon din seria 9500, 9700 si 9700PRO. Cel mai performant model prezent pe piata romaneasca, distribuit de lantul de magazine Ultra Pro este Gigabyte Radeon 9700PRO. Unul din punctele forte ale Radeon 9700 il reprezinta controller-ul de memorie de 256 biti, care dubleaza practic latimea de banda disponibila in cazul Radeon 8500 sau Geforce4 TI. Aceasta placa video este dotata cu 128MB memorie DDR la 620 MHz si prezinta atat iesire D-sub, cat si DVI. Vizionarea filmelor in format DVD este facilitata atat hardware (mufa S-Video realizand conectarea la TV sau fotoproiector), cat si software, prin player-ul Power DVD XP inclus. In reteaua Ultra Pro, noua placa de la Gigabyte costa 370 USD fara TVA.