Operatorii sustin ca tendinta de crestere reprezinta de fapt o corectie prelungita a cotatiilor, prin revenirea in piata a jucatorilor care au vandut actiuni in luna februarie si au plasat capitalul pe piata valutara.Ideea de revigorare a tranzactiilor bursiere justificata de cresterile constante inregistrate de indicatorii BVB in ultimele doua saptamani este contrazisa de operatorii din piata. Ei sustin ca interventia BNR pe piata valutara a convins o parte a investitorilor de portofoliu ce s-a
Operatorii sustin ca tendinta de crestere reprezinta de fapt o corectie prelungita a cotatiilor, prin revenirea in piata a jucatorilor care au vandut actiuni in luna februarie si au plasat capitalul pe piata valutara.
Ideea de revigorare a tranzactiilor bursiere justificata de cresterile constante inregistrate de indicatorii BVB in ultimele doua saptamani este contrazisa de operatorii din piata. Ei sustin ca interventia BNR pe piata valutara a convins o parte a investitorilor de portofoliu ce s-au retras de pe piata de capital in luna februarie sa revina ca jucatori in ringul bursier.
Gabriel Cazacu, broker al QM Invest, sustine ca 70% din jucatorii de bursa care s-au retras la inceputul anului au revenit in luna mai cu aceeasi valoare a fondurilor investite. „Scaderile inregistrate in februarie, ca urmare a cresterii ofertei in raport cu cererea, sunt corectate acum prin cresteri semnificative ale cotatiilor pe fondul unei echilibrari a raportului cerere/oferta. In general, dupa o astfel de perioada, care dureaza cam trei saptamani, apar usoare cotatii pe trend negativ, dupa care piata se stabilizeaza”, afirma brokerul societatii QM Invest.
Analistii pietei bursiere au prognozat o stabilizare a indicelui BET la nivelul 430-435 puncte. Pentru indicele BET compozit, pragul de revenire s-a situat in jurul a 500 puncte.
Prognozele analistilor nu includ o eventuala injectie de capital pana la sfarsitul lunii iulie, cand varful de plata a datoriei externe va fi depasit. O eventuala exceptie de la trendul general prognozat pot inregistra numai titlurile societatilor in curs de privatizare. Pentru actiunile Automobile Dacia – care au inregistrat o scadere de 2,53% in sedinta de tranzactionare din 17 mai, apoi au crescut pana la un pret mediu de 659,89 lei/actiune la inchiderea de joi – brokerii estimeaza continuarea cresterii cotatiilor pana la 690-700 lei, in functie de stadiul contractului de privatizare cu firma Renault; acest nivel poate fi depasit prin tranzactii cu pachete mari de titluri Dacia, care pot influenta atitudinea investitorilor de portofoliu si pot genera evolutii contradictorii ale cotatiilor. Dependenta de privatizare este resimtita in continuare si in evolutia actiunilor ALRO Slatina, pentru care nivelul cotatiilor tinde sa se stabilizeze la 64.500-65.000 lei
Cezar Pop