Corecţie sau schimbare de trend?

Bursa de valori a continuat scăderea de acum două săptămâni, coborând cu 10% în primele trei şedinţe de tranzacţionare ale lunii, pe fondul problemelor interne şi al influenţelor externe. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut, săptămâna trecută, o corecţie negativă întinsă pe mai multe şedinţe consecutive. Doar în trei zile, bursa a pierdut circa 7,5 miliarde de lei din capitalizare (aproape 2 miliarde de euro, dacă luăm în calcul şi deprecierea uşoară a leului),

Bursa de valori a continuat scăderea de acum două săptămâni, coborând cu 10% în primele trei şedinţe de tranzacţionare ale lunii, pe fondul problemelor interne şi al influenţelor externe.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut, săptămâna trecută, o corecţie negativă întinsă pe mai multe şedinţe consecutive. Doar în trei zile, bursa a pierdut circa 7,5 miliarde de lei din capitalizare (aproape 2 miliarde de euro, dacă luăm în calcul şi deprecierea uşoară a leului), coborând până la 93,4 miliarde lei. Toţi investitorii au început să se întrebe dacă nu cumva bursa îşi schimbă complet direcţia şi intră pe un trend descendent prelungit.

Influenţa puternică a evoluţiei pieţe­lor externe a putut fi observată în cursul şedinţei de joia trecută, când BVB s-a oprit din scădere. În ton cu creşterile din majoritatea burselor europene, piaţa noastră a urcat cu puţin peste un procent. Încrederea în stabilizarea situaţiei financiare a Greciei după încheierea acordului de împrumut de 120 miliarde euro a calmat pieţele. BVB a încheiat totuşi în uşoară scădere, de 0,02%.

Totuşi, deprecierea înregistrată în primele trei zile de tranzacţionare ale lunii mai s-a ridicat la peste 10,4% pentru indicele BET, al celor mai lichide şi mai mari zece companii, la 9,7% pentru indicele compozit BET-C şi la 9,2 pentru cel al societăţilor de investiţii financiare, BET-FI. Scăderea este foarte mare pentru trei şedinţe de tranzacţionare, chiar dacă este vorba de piaţa autohtonă, foarte volatilă în comparaţie cu bursele economiilor dezvoltate.

Picajul a fost provocat de un cumul de factori. Pe lângă influenţa pieţelor externe (a căror depreciere a fost generată de criza din Grecia), evoluţia BVB a fost marcată şi de problemele economiei noastre. Discuţiile miniştrilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), revizuirea prognozelor economice pentru acest an şi posibilitatea majorării unor taxe şi impozite au provocat investitorilor reacţii emoţionale.

Scădere pe final de an

Evoluţia bursei din perioada următoare este greu de anticipat. Deşi anterior săptămânii trecute sentimentul negativ de pe pieţele mature se calmase, amplificarea crizei din Grecia poate avea implicaţii negative pe termen lung asupra economiilor din Uniunea Europeană. Se observă însă o modificare a modului în care investitorii privesc pieţele emergente. „Dacă în urmă cu unul sau doi ani pieţele emergente din Europa erau văzute ca următoarele pe listă ca vinovate pentru prelungirea crizei economice, bursele acestor state înregistrând scăderi importante, în acest moment investitorii privesc cu scepticism evoluţia economiilor dezvoltate din zona euro“, spune Andreea Gheorghe, directorul departamentului de analiză de la Intercapital Invest.

Ideea este întărită şi de Alexandru Ioan, head of retail brokeraje la KBC Securities România. „Semnalele de la investitorii străini sunt pozitive, au început să reintre în piaţă“, spune acesta, adăugând că, în general, corecţiile negative creează oportunităţi de cumpărare.

În opinia lui Christian Blaabjerg, chief equity strategist la Saxo Bank, scă­derile, atât pe piaţa noastră, cât şi pe pieţele mature, vor continua încă două săptămâni. „Indicele BET va coborî până la 5.000 de puncte înainte de a avea un rebound, iar în iunie va depăşi 6.000 de puncte“, spune acesta.

Raportul Saxo Bank estimează că bursele vor continua să crească până în septembrie (BET va urca la peste 6.400 de puncte, iar indicele american S&P500 va ajunge la 1.250 puncte), urmând să se deprecieze în ultimul trimestru. Prognoza pentru decembrie indică 5.900 de puncte pentru BET şi 1.175 de puncte pentru S&P500. Pentru indicele BET, Saxo estimează o creştere de 25% anul acesta.

Leul rămâne stabil

Şi cotaţia monedei naţionale a înregistrat o depreciere uşoară faţă de euro după decizia BNR de reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25%, influenţată şi de evenimentele negative din economie. Totuşi,  variaţia leului se menţine într-un tunel redus, între 4 şi 4,2 lei/euro, ceea ce indică stabilitate.

Estimarea din raportul Saxo Bank arată euro la 4,15 lei pe termen de o lună, 4,2 lei la trei luni şi 4,335 lei la 12 luni. Stabilitatea cursului este pozitivă pentru piaţa de capital, iar menţinerea cotaţiei la peste 4 lei pe euro este favorabilă intrărilor de capital străin. Bursa de valori îşi menţine, deocamdată, o creştere de circa 10% în 2010.

Bursele de valori vor mai continua timp de două săptămâni actuala corecţie negativă, după care vor reveni pe creştere până în trimestrul patru.
Christian Blaabjerg, chief equity strategist, Saxo Bank

10% din valoarea capitalizării a pierdut BVB doar în trei zile consecutive de depreciere, însă analiştii consideră că este vorba doar de o corecţie