Coreea de Nord a condamnat noile măsuri de înarmare luate de Japonia: Va suferi consecințele

coreea de nord

SURSA FOTO: Dreamstime

Coreea de Nord a condamnat, marți, noile măsuri de înarmare luate de Japonia și a amenințat că această țară va „suferi consecințele” acestei „decizii periculoase”.

Coreea de Nord a avertizat Japonia după reînarmarea anunțată. Amenințările regimului de la Phenian vin după ce, săptămâna trecută, Japonia a anunțat o schimbare a abordării sale militare și o accentuare a capacităților sale de luptă, cea mai mare de după Al Doilea Război Mondial.

Decizia guvernului de la Tokyo vine în condițiile unor tensiuni tot mai accentuate cu China, și a unei Corei de Nord tot mai ostile, dar și a temerilor cu privire la războiul din Ucraina.

Ministerul de externe nord-coreean susține că Japonia a formalizat „capacitatea de atac preventiv” prin noua sa strategie și că acest lucru va aduce schimbări fundamentale la mediul de securitate din Asia de Est.

Japonia va simți curând fiori reci

„Facem clar din nou că avem dreptul să facem pași militari decisivi pentru a ne apăra suveranitatea națională, integritatea teritorială și interesele fundamentale în lumina complexității securității regionale provocată de acțiunile Japoniei”, a anunțat ministerul de la Phenian, citat de Reuters.

Japonia va realiza că a luat o decizie greșită și periculoasă și va simți curând fiori reci”, a mai amenințat purtătorul de cuvânt al diplomației nord-coreene. El a mai criticat și SUA pentru „instigarea schemei de reînarmare și intențiilor de invazie ale Japoniei”. Amenințările regimului de la Phenian vin după mai multe rachete lansate deasupra Japoniei, multe dintre ele provocând temeri la Tokyo și Seul.

Amintim că Japonia are în vedere o o revizuire radicală a doctrinei sale de apărare, pentru a încerca în special să contracareze puterea militară chineză, percepută ca o provocare la adresa securităţii arhipelagului.

Cea mai mare revizuire a politicii de apărare din ultimele decenii

Japonia intenţionează astfel, în cadrul celei mai mari revizuiri a politicii sale de apărare din ultimele decenii, să-şi mărească cheltuielile militare, să-şi unifice comanda şi să crească raza de acţiune a rachetelor sale.

Tokyo „va prezenta aceste schimbări ca fiind necesare, moderate şi pe deplin în concordanţă cu postura sa de apărare anterioară”, dar, de fapt, „îşi va întări radical puterea militară”, a declarat anterior Chris Hughes, profesor de politică internaţională la universitatea engleză Warwick.

Deşi aceste schimbări sunt sprijinite de opinia publică japoneză, este un viraj major pentru această ţară a cărei Constituţie pacifistă, adoptată a doua zi după înfrângerea sa la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, îi interzice în principiu să se doteze cu o armată adevărată.

Noua strategie naţională de apărare este de aşteptat să facă referiri clare la ameninţările reprezentate de China, Coreea de Nord şi Rusia.