Coreea de Nord ar fi lansat o nouă rachetă balistică, a anunțat guvernul japonez. Paza de coastă japoneză a raportat că posibila rachetă balistică din Coreea de Nord pare să fi căzut deja.
Paza de coastă a instruit navele să fie atente la informații și să nu se apropie de niciun obiect care a căzut în mare. De asemenea, a cerut navelor să raporteze orice informație relevantă.
Anul cu cele mai multe lansări de rachete al Coreei de Nord
Aceasta marchează cea de-a 24-a lansare de rachetă efectuată de Coreea de Nord în acest an, inclusiv cele mai multe rachete balistice lansate într-un singur an de când liderul Kim Jong Un a preluat puterea în 2012. Prin comparație, Pyongyang a efectuat patru teste în 2020 și opt în 2021.
Marți, Coreea de Nord a lansat o altă rachetă, fără avertisment, care a trecut pe deasupra Japoniei, ceea ce a determinat autoritățile nipone să își avertizeze cetățenii să se pună la adăpost.
Racheta de marți a călătorit deasupra nordului Japoniei la primele ore ale dimineții și se crede că a aterizat în Oceanul Pacific. Ultima dată când Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei a fost în 2017, transmite CNN.
Avertismentul lansat de SUA
Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că, dacă Coreea de Nord continuă „pe acest drum” al provocărilor după lansarea rachetei balistice de marți, „nu va face decât să sporească condamnarea, să sporească izolarea și să sporească măsurile care sunt luate ca răspuns la acțiunile lor”.
Statele Unite au impus vineri noi sancțiuni, în urma recentelor teste balistice efectuate de Coreea de Nord, au anunțat Departamentul de Trezorerie și Departamentul de Stat al SUA.
Coreea de Nord își lansează de obicei rachetele în apele din largul coastelor Peninsulei Coreene, ceea ce face ca zborul de marți deasupra Japoniei să fie considerabil mai provocator.
Șapte lansări în ultimele două săptămâni
Fără a include presupusa lansare din acest weekend, Coreea de Nord a lansat șase rachete în ultimele două săptămâni, ceea ce reprezintă o creștere, chiar și într-un an cu cel mai mare număr de lansări de când liderul Kim Jong Un a preluat puterea în 2011.
Accelerarea agresivă a testelor de armament a declanșat alarma în regiune, SUA, Coreea de Sud și Japonia răspunzând cu lansări de rachete și exerciții militare comune. De asemenea, SUA a redislocat un portavion în apele din apropierea peninsulei, o mișcare pe care autoritățile sud-coreene au calificat-o drept „foarte neobișnuită”.