Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Oamenii au fost notificați să părăsească locuințele

coreea de nord

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile japoneze au emis o alertă pentru locuitorii din unele regiuni pentru a se evacua în clădirile din apropiere, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune. Coreea de Nord a testat aproximativ 40 de rachete în aproximativ 20 de lansări diferite în acest an, în timp ce liderul său Kim Jong Un promite să își extindă arsenalul nuclear.

Coreea de Nord a lansat o rachetă deasupra Japoniei. Oamenii au fost notificați să părăsească locuințele

Coreea de Nord a lansat marți o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune deasupra Japoniei, au anunțat vecinii săi, intensificând astfel testele cu arme destinate să lovească ținte-cheie din regiune ale aliaților SUA.

Acesta este cel mai important test de rachetă efectuat de Coreea de Nord din ianuarie, când a lansat racheta cu rază intermediară Hwasong-12, capabilă să atingă teritoriul american Guam. Este, de asemenea, prima dată din 2017 când o rachetă nord-coreeană a survolat Japonia.

Biroul premierului japonez a declarat că cel puțin o rachetă lansată din Coreea de Nord a zburat deasupra Japoniei și se crede că a aterizat în Oceanul Pacific.

Autoritățile japoneze au emis o „alertă J” pentru locuitorii din regiunile din nord-estul țării pentru a se evacua către clădirile din apropiere, prima alertă de acest fel din 2017. Trenurile au fost suspendate temporar în regiunile japoneze Hokkaido și Aomori, înainte ca operațiunile lor să fie reluate după ce guvernul a anunțat că racheta nord-coreeană pare să fi aterizat în Pacific.

Nu au fost raportate pagube

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor că „tirul, care a urmat unei serii recente de lansări din partea Coreei de Nord, este un act nesăbuit și îl condamn cu fermitate”. El a declarat că va convoca un Consiliu de Securitate Națională pentru a discuta situația.

Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că nu au fost raportate pagube imediate în urma lansării rachetei Nordului. El a precizat că racheta a aterizat în apele din afara zonei economice exclusive a țării după un zbor de 22 de minute.

Statul Major interarme al Coreei de Sud a declarat că a detectat, de asemenea, lansarea a ceea ce a numit o rachetă balistică care a fost lansată din zona interioară nordică a Nordului. Acesta a precizat că armata sud-coreeană își consolidează dispozitivul de supraveghere și își menține starea de pregătire în strânsă coordonare cu Statele Unite.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază intermediară de acțiune, a cărei rază de acțiune este de 4.000 de kilometri (2.485 de mile). Este o rază de acțiune care plasează Guam la o distanță de lovire.

A fost convocată o reuniune a Consiliului Național de Securitate

Yoon a declarat că a convocat o reuniune a Consiliului Național de Securitate pentru a discuta despre lansare și că „provocările nucleare nesăbuite” ale Nordului vor primi un răspuns sever din partea Sudului și a comunității internaționale în general.

Lansarea este a cincea rundă de teste de armament efectuate de Coreea de Nord în ultimele 10 zile, în ceea ce a fost considerat un răspuns aparent la exercițiile militare bilaterale dintre Coreea de Sud și Statele Unite și la alte antrenamente ale aliaților care au implicat Japonia săptămâna trecută. Coreea de Nord consideră aceste exerciții ca fiind o repetiție de invazie.

Rachetele lansate în timpul ultimelor patru runde de lansări au avut rază scurtă de acțiune și au căzut în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia. Aceste rachete sunt capabile să lovească ținte din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a testat aproximativ 40 de rachete în aproximativ 20 de lansări diferite în acest an, în timp ce liderul său Kim Jong Un promite să își extindă arsenalul nuclear și refuză să revină la diplomația nucleară cu Statele Unite.

Unii experți spun că, în cele din urmă, Kim Jong Un va încerca să se folosească de arsenalul său mărit pentru a face presiuni asupra Washingtonului să accepte că țara sa este un stat nuclear, o recunoaștere pe care o consideră necesară pentru a obține ridicarea sancțiunilor internaționale și alte concesii, scrie Politico.