Manevrele navale efectuate de Sud se vor desfăşura de luni până vineri în 27 de locuri. După atacul nord-coreean asupra insulei Yeonpyeong, Coreea de Sud a efectuat exerciţii militare comune cu SUA şi a continuat cu exerciţii de artilerie, în pofida avertismentului Coreii de Nord că aceste manevre vor agrava tensiunea.

Un comandant al Statului Major sud-coreean a încercat să diminueze semnificaţia exerciţiilor militare din această săptămână, afirmând că ele sunt manevre de rutină şi nu se vor desfăşura în apropierea graniţei maritime disputate de cele două Corei, unde a avut loc atacul luna trecută.

Coreea de Nord a acuzat de asemenea Sudul de colaborare cu SUA şi Japonia pentru a intensifica presiunea asupra Phenianului.

Oficiali sud-coreeni şi americani din domeniul apărării s-au reunit luni la Seul pentru convorbiri privind Coreea de Nord şi alte subiecte ce sunt abordate în mod constant în discuţiile privind domeniul apărării, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării.

‘SUA sunt alături de Republica Coreea şi poporul coreean în faţa recentelor provocări nord-coreene’, a afirmat adjunctul ministrului american al apărării Michael Schiffer, la deschiderea convorbirilor.
Un război este iminent
Fostul director al National Intelligence – comunitatea serviciilor naţionale de informaţii din SUA, amiralul în rezervă Dennis Blair, a declarat că Seulul ‘începe să-şi piardă răbdarea’ în raport cu regimul de la Phenian, de aceea, în opinia sa, este ‘iminentă’ o operaţiune militară a armatei Coreii de Sud împotriva Nordului, transmite luni AP.
Cu toate acestea, Blair, întors recent dintr-o vizită în Coreea de Sud, a exclus ca această posibilă operaţiune să degenereze într-un război major, în toată regula, dar, susţine el, va fi depăşit cadrul unui simplu incident de frontieră.
Amiralul a făcut aceste declaraţii duminică seara, în emisiunea State of the Union de pe canalul CNN.
În opinia sa, Coreea de Nord va bate în acest caz în retragere, întrucât îşi dă bine seama că va pierde.
La sfârşitul lunii noiembrie, artileria nord-coreeană a bombardat insula Yeonpyeong din Coreea de Sud, provocând moartea a doi puşcaşi marini şi a doi civili. Coreea de Sud a deschis şi ea focul. Numărul victimelor de partea nord-coreeană nu este cunoscut.
Potrivit versiunii Phenianului, trupele sud-coreene au deschis primele focul. Ulterior, părţile au făcut schimb de ameninţări. Regimul nord-coreean şi-a manifestat în special nemulţumirea în legătură cu manevrele comune efectuate de Coreea de Sud şi SUA în Marea Galbenă, imediat după incident.
SURSA: Agerpres